YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 17 Aralık 2012

Geri dönüşümle gelen mutluluk

  • 12 Aralık 2012 Ntvmsnbc
    Kars Engelsiz Yaşam Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi ve Aile Danışma Merkezi'nde rehabilite edilen çocukların geri dönüşüm maddelerinden yaptıkları oyuncaklar ilgi çekiyor.

    Çocukların yaptıkları oyuncaklar arasında tamamen yünden yapılmış koyun, plastik çatal kaşıktan insan figürleri, tahta ve dondurma çubuklarından evler, atık bezlerden bebekler, pet şişeden kurbağa, köpüklerden arabalar ve sabundan yapılmış meyveler yer alıyor.

    Kurs öğretmeni Belgin Kesemen, merkezde usta öğretici olarak görev yaptığını belirterek, çocukların kendilerinin elde ettiği geri dönüşüm atıklarına şekil vererek çeşitli oyuncaklar ürettiğini söyledi.

    Merkezde çocuklara Mis sabunculuğu kursu da verdiklerini ifade eden Kesemen, sabunlardan çeşitli meyve çeşitlerinin motiflerini yaptıklarını belirterek, ''Bu yöntem Edirne yöresine ait. Beyaz sabunu rendeleyip yoğurup hamur haline getirdikten sonra doğalına uygun meyve şekilleri yapıyoruz. Çocuklar sabunu rendelerken, yoğururken ve şekil verirken vücut kasları gelişiyor. Kas gelişimi de sinir sistemini geliştiriyor'' dedi.

    Çocukların ürünlerini oluştururken atık materyal kullandığına dikkati çeken Kesemen, ortamın sınıftan çok bir atölye olduğunu belirterek, bu davranışın çocuklarda sahiplenme isteğini artırdığını belirtti.Kesemen, çocukların buldukları atık materyalleri sınıfa getirdiğini, bugüne kadar bir oda dolusu oyuncak yaptıklarını belirterek, şunları kaydetti:''Onların getirdiği her şeyden bir ürün ortaya koymaya çalışıyoruz. Bireysel çalışmadan çok grup çalışması yapıyoruz. Çocuklar burada iş bölümü içindeler. Birisinin kestiğini diğeri yapıştırıyor. Çocuklarının el becerilerine katkı sunmakla beraber aynı zamanda sosyal gelişimlerini de sağlıyoruz. Geziye gittiğimiz zaman çocuklar orada gördüğü eserleri yapıyor. Çocuklar beyaz sabunu çeşitli aşamalardan geçirerek meyve sepeti oluşturdu. Kullandığımız hiçbir şey kimyasal madde değil. Çocuklara zarar vermiyor. Ani Harabeleri'ni ziyaret ettik. Çocuklar döndükleri zaman Ani Harabeleri'ni yaptı. Bunu yaparken 1 torba çimento harcadılar. Çocuklar yedikleri lahmacunların, pidelerin köpüklerini sınıfa getiriyorlar. Kendileri yıkayıp kuruladıktan sonra şekil verip eserler ortaya koyuyorlar.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu