YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Aralık 2012

Amazon için tüm dünya eylemde

  • 10 Aralık 2012 Cumhuriyet
    Amazon’daki Xingu Nehri üzerine dünyanın en büyük üçüncü barajını inşa etmeyi planlayan Brezilya hükümetine karşı, bugün başlayan küresel eylemler ile projenin derhal durdurulması talep edildi.

    Brezilya hükümeti, önümüzdeki 20 yıl içinde Amazon'daki nehirlerde toplam 60 dev baraj inşa etmeyi planlıyor. Bunlardan biri olan Belo Monte, bugüne kadar Amazon'da yapılması planlanan en büyük, dolayısıyla bölge doğasına en fazla zarar verecek olan baraj projesi.  Belo Monte barajı, tamamlandığı takdirde yağmur ormanlarının önemli bir kısmını yok edecek, en az 20 bin insanın göç etmesine ve özellikle Amazon’daki yerlilerinin geleneksel yaşamının yok olmasına neden olacak.
     
    Tüm Dünya Eylemde
    Amazon'un yaşam hakkını savunmak ve başta Belo Monte barajını durdurmak için bugün dünyanın değişik bölgelerinden birçok kurum ve kişi Brezilya hükümetine hitaben hazırlanmış İngilizce sloganlarla fotoğraf çektirip internette paylaşıyor ve Brezilya büyükelçiliklerine mektuplar gönderiyor, telefon ediyor ve Belo Monte barajına karşı devam eden imza kampanyasına destek veriyor.
     
    Amazon ve Dicle nehri için ortak Kampanya
    Eylem Türkiye’de Doğa derneği tarafından destekleniyor. Doğa Derneği'nin de içinde olduğu uluslararası 'DAMOCRACY' kampanyası ile başta Amazon ve Dicle nehirleri olmak üzere dünyanın son büyük doğal nehirlerini tehdit eden dev barajlara karşı küresel bir hareket başlamıştı.Doğa Derneği Hasankeyf Kampanya Koordinatörü Dicle Tuba Kılıç yaptığı açıklamada “Belo Monte, tıpkı Hasankeyf ve Dicle Vadisi’ni tehdit eden Ilısu Barajı gibi bir UNESCO Dünya Kültür Mirası’nı, Amazon yağmur ormanlarının önemli bir bölümünü yok edecek. Uygarlığın beşiği yukarı Mezopotamya’daki Hasankeyf ve Dicle Vadisi ile  dünyaın akciğerleri olan Amazon ormanlarını tehdit eden bu tarz dev baraj projelerinin yenilenebilir ve temiz enerji kaynakları olmadığı, küresel iklim değişikliğini çözmekten ziyade daha fazla katkı yaptığı bilimsel verilerle ispatlanmıştır.” dedi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu