YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 13 Kasım 2012

Çölde yeşeren vizyon

  • 9 Kasım 2012 Ntvmsnbc
    Afrika çöllerinin güneş ve rüzgâr enerjisini elektriğe dönüştürüp Avrupa’ya nakletme düşüncesi çetin engellerle karşılaşıyor.

    Desertec….. Asrın enerji projesi… Kuzey Afrika çöllerinde güneş ve rüzgâr enerjisi kazanma hayali. Ama böyle büyük bir vizyonu gerçeğe dönüştürmek kolay değil. 2009 yılından bu yana Desertec'in somut bir çerçeveye oturtulmasına çalışılıyor. İlk etapta projeye ilgi gösteren sanayi şirketleri sabırsızlanmaya başladı. Siemens'in projeden ayrılacağını duyurmasından sonra, Desertec'in önünü açması beklenen Fas'taki pilot proje de tehlikeye girdi.

    Desertec Sanayi İnisiyatifi Genel Müdürü Paul van Son'un bir hafta kadar önce Kuzey Afrika'dan gönderdiği mesaj kulak kabarttırdı. Fas Sanayi Bakanı Abdülkadir Amara, Avrupa ülkeleriyle güneş ve rüzgâr santralinin inşası ile yeşil enerjinin Avrupa'ya ihracını öngören 600 milyon Euro'luk bir niyet açıklaması imzalamak istediklerini duyurmuştu. Açıklamanın kasım ayında imzalanacak olması Paul van Son'u heyecanlandırmıştı. Van Son, imza buluşmasının gecikmesini, “geç olsun, güç olmasın” şeklinde değerlendiriyor.

    Yenilenebilir enerjilere geçişte tarihi bir hamle yapan Almanya’nın başkenti Berlin’de başlayan, asrın enerji projesi olarak adlandırılan DESERTEC girişiminin üçüncü yıllık konferansına Hollandalı van Son da katılıyor. Dışişleri Bakanlığı'ndaki buluşma için 48 ülkenin hükümet üyeleriyle işadamları Berlin'e geldi. Konuşmacılar arasında Almanya'nın Çevre, Ekonomi ve Dışişleri Bakanları da var. Desertec projesinin acilen ihtiyacı duyulan ileri adımlarına start vermek için en uygun ortam. İnisiyatifin genel direktörü van Son, başarabildikleri takdirde Desertec'in, Avrupa ile Yakın Doğu ve Kuzey Afrika ülkelerinin imzaladıkları yenilenebilir enerjinin sınır ötesine naklini düzenleyen ilk anlaşma olacağını söylüyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu