YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Ekim 2012

Kendi elektriğini kendi üretiyor

  • 22 Ekim 2012 Ntvmsnbc
    Gemerek ilçesinde organik tarımla uğraşan bir ziraat mühendisi, 96 dönümlük arazisinin sulanması için gerekli elektriği,  kurduğu 28 panelli güneş enerjisi sistemi sayesinde üretiyor.

    Gemerek'e bağlı Karapınar köyünde babası Yurter Özcan'a ait araziye güneş enerjisi sistemi kuran ziraat mühendisi Ömer Özcan (58), sistemi yurt dışı gezilerinde gördüğünü söyledi.

    Öneriler sonucunda sistemi arazilerine kurduğunu anlatan Özcan, sistemin 50 bin liraya mal olduğunu belirtti. Özcan, sulamanın çiftçinin en büyük problemlerinden biri olduğunu ifade ederek, sistemin sulu tarım açısından önemini vurguladı.

    Gemerek'in Türkiye'de güneş ışınlarının en iyi alındığı yerlerden biri olduğunu vurgulayan Özcan, sistemi bir Alman firmasının desteğiyle 4 günde kurduklarını belirterek, ''Buradaki amaç tarımsal alanda sulamayı daha ucuza ve ekonomik yapmak, güneşimizden faydalanmak'' dedi.

    Arazinin sulanmasında daha önceden saatte 3 lira enerji giderleri olduğunu belirten Ömer Özcan, sistem sayesinde sulamada gerekli elektriği ürettiklerini ve 96 metre derinlikteki kuyudan suyu dalgıç motorla yüzeye pompaladıklarını söyledi.

    Araziye ayçiçeği, patates, şeker pancarı gibi ürünler ektiğini anlatan Özcan, sistem sayesinde sulu tarım yapacaklarını belirtti. Kuyudan günlük 50 ton su çıkardıklarını ifade eden Özcan, ayçiçeği ekili alanın bir kez sulanmasında 375 ton su tüketildiğini kaydetti.

    Güneş enerjisi panellerinin soğuk havaya dayanıklı olduğunu belirten Özcan, sistemin 25 yıl garantili olduğunu, maliyetinin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılandığını söyledi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu