YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Ekim 2012

25 türün nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya

  • 15 Ekim 2012 Radikal
    Dünyada 25 primat türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirlendi.

    Hindistan 'nın güneyindeki Haydarabad kentinde düzenlenen Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi'ne imza atan ülkelerin katıldığı konferansta sunulan "Nesli Tehlike Altındaki Memeliler" adlı araştırma, 25 primatın neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu gösterdi.

    Bristol Koruma ve Bilim Vakfı'ndan Christoph Schitzer, 25 primat türünden 6'sının Madagaskar'da, 5'nin Vietnam'da, 2'sinin de Brezilya'da yaşadığını ifade etti.

    Schitzer, 100 yılda herhangi bir primat türünün neslinin tamamen tükenmediğini ancak bugün bazı türlerin neslinin büyük tehlike altında olduğunu belirtti.

    Christoph Schitzer, Madagaskar'ın devrik lideri Marc Ravalomanana'dan sonra ülkedeki ekonomik kriz ve hayvan haklarını koruyan yasaların olmaması nedeniyle, özellikle lemurların, dünyada nesli en çok tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan memeliler olduğuna dikkati çekti.

    Dünya Doğayı Koruma Birliği (UICN) tarafından da desteklenen araştırmada, primatların neslinin, doğal yaşam alanlarının tahrif edilmesi, et tüketiminin artması ve hayvan kaçakçılığı sonucu tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

    Bölgedeki tropikal ormanlarda "lepilemur Septentrional" familyasına ait Madagaskar lemurlarının sayısının 19'dan daha az olduğu da vurgulandı.

    Dünyanın en küçük maymun türü olan, 30 gram ağırlığındaki "Madame Berthe Microcebe" lemurları da dahil, dünyadaki primat türlerinin yüzde 20'sini Madagaskar lemurları oluşturuyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu