YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 11 Ekim 2012

Telli turnalara göz kulak olacaklar

  • 10 Ekim 2012 Ntvmsnbc
    Anadolu’da uğur, bereket, refah ve bolluğun simgesi olan turnalar nasıl korunur?

    Turnalar, ülkemizde sayıları hızla azalan kuş türleri arasında. "Ulusal Turna Eylem Planı Projesi" ile turnaların nasıl korunabileceği araştırılacak...

    Turnalar, toplum tarafından iyi tanınan, sevilen, pek çok yöremizde kutsal sayılacak düzeyde değer verilen kuşlar. Halk türkülerinde gurbetteki sevgiliye selam götüren bir dost olarak anılan turna, Anadolu’da uğur, bereket, refah ve bolluğun simgesi olarak kabul edilir. Uğur getirmesi için gelinlerin başına turna teli (tüyü) takılır. Turnaların, konduğu tarlaya bereket getirdiğine inanılır.

    “Ulusal Turna Eylem Planı Projesi” Doğa Araştırmaları Derneği yürütücülüğünde, Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığı ve GEF-SGP finansman desteği ile Turnaların ülkemizdeki nüfusunun ve yaşam alanlarının korunması için yönetim araçları ve koşullarının geliştirilmesi hedeflenmekte.

    2012 yılı yaz aylarında Turna ve Telli Turna'nın günümüze kadar görülmüş olduğu alanlarda gerçekleştirilen arazi çalışmaları sırasında türler üzerindeki tehditlerin ve çözümlerin daha iyi bir şekilde anlaşılabilmesi için yerel halkla da anket çalışmaları gerçekleştirildi. Buna göre Turnaların Anadolu'da gerçekten iyi tanınan ve kutsal sayılan bir tür olduğu bilgisi pekişmiş oldu.

    Ulusal Turna Eylem Planı'nın tüm taraflarca benimsenmesi ve sorumluluk üstlenmelerini sağlamak için planlama sürecine ilgili tüm tarafların aktif katılımı sağlanarak turna ulusal eylem planı hazırlanacak.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu