YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Ağustos 2012

Tohumcu karıncalar

  • 17 Ağustos 2012 Ntvmsnbc
    Bilim insanlarına göre, karıncalar Güney Afrika'nın Cape bölgesinde bir biyolojik çeşitlilik sahası yaratıyor.

    BBC Türkçe

    Avustralya'daki Curtin Üniversitesi'nden Prof. Jonathan Majer ve Prof. Ladislav Mucina, Cape bölgesindeki çeşitlenmeyi tanımlamak için rapor hazırladı.

    BBC Nature'a konuşan böcek koruma uzmanı Prof. Majer, "Burası dünyadaki küresel biyolojik çeşitlilik sahalarından biri" diyor. Bölgenin iklimi, Batı Avustralya'nın güneybatısına benziyor. Yakın enlemlerdeki her iki bölge de aynı rüzgar akımlarına ve yağış rejimlerine maruz kalıyor. Fakat iki bölgedeki biyolojik çeşitlilik, bilimcilerin kafasını kurcalıyordu.

    Bazı bitkiler, karıncaların tohumları yayma yeteneğinden faydalanmak için, onları çeken 'elaiosome' denilen özlü bir ikincil organ üretiyor. Prof. Majer şöyle anlatıyor: "Karıncalar genellikle elaiosomeyi tutarak tohumu alır, onu kendi yuvasına götürür ve beslenir. Çoğu kez, geride kalan ve hâlâ canlı olan tohumu, yuvanın içine veya civardaki toprağa atarlar. Bu yaymaya mirmekokori denir."

    Böylece tohumlar, ataları olan bitkilerden uzaklaşarak onlarla rekabete girmiyor. Ayrıca yırtıcı hayvanlardan ve çalı yangınlarından korunuyorlar.

    Prof. Majer şöyle devam ediyor: "Genellikle karınca yuvaları, dışkı maddeleri nedeniyle besin yönünden zengindir; yani taşınma, çimlenme için daha uygun olan, besin yönünden zengin bir yerde sonlanabilir."

    Bu süreç, gıda yönünden yoksul toprağa bir adaptasyon. Batı Avustralya'da ve Güney Afrika'da bu toprak tipi özellikle yaygın.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu