YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Ağustos 2012

Tohum fabrikası gibi çalışan enstitü

  • 21 Ağustos 2012 Ntvmsnbc
    Eskişehir'de 1925 yılında Islah-ı Buzr adı ile kurulan Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nde hububat, baklagil ve sebze tohumlarının ıslahı yapılıyor.

    Eskişehir’de 1925 yılında kurulan enstitüde harf inkılabından önce tohum ıslah çalışmaları yapılıyordu. Çeşitli isimler değiştiren kurumun son düzenlemeyle Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Enstitüsü adını aldı.

    Enstitüde ilk araştırmanın Fransa'da eğitim almış Emcet Yektay tarafından yapıldığını hatırlatan Enstitü Vekil Müdürü Yakup Karaman, o dönemde geliştirilen ''AK702'' buğday çeşidinin Anadolu'da uzun süre kullanıldığını kaydetti.

    Karaman, buğdayda ekmeklik, kuru ve sulu tarımla ilgili seleksiyon ıslahı ve melezleme çalışmalarının yapıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
    ''Türkiye'deki melezleme çalışmalarında ilk ürün bizim enstitümüzde alındı. 'Melez13' ismi verilen bu çeşit, uzun yıllar üretimde kaldı. Daha sonra makineli tarım başlayınca özellikle 1960'lı yıllardan sonra ıslah çalışmaları yeni bir boyut kazandı. Çayır, mera, yem bitkileri, sebze ve baklagiller bakımından iklim ve makineli tarıma uygun çeşitler üzerinde ıslah programı yoğunlaştırıldı. Bunun akabinde nohutta 5 çeşidimiz şu an ülkenin farklı bölgelerinde çiftçiler tarafından kullanılır hale geldi.''

    Kurumdaki laboratuvar altyapısının önemine dikkati çeken Karaman, ''Özellikle kalite laboratuvarında her yıl 5 binden fazla materyal analiz edilerek, özellikle ıslahçı arkadaşlarımız önemli veriler elde ediyor'' dedi.

    "Türkiye'deki 200 buğday çeşidinin 55'i bu kurumdan"
    Enstitünün nadas alanlarının daraltılması ve özellikle 1990'lı yıllarda gündeme gelen çinko eksikliği konusunda koordinatörlük yaptığını aktaran Karaman, ''Türkiye'de çinko eksik olan alanları tespit ettik. Bu eksikliğin giderilmesi ve buna uygun çeşitlerin geliştirilmesi için çalışmalar yaptık'' diye konuştu.

    Enstitüde 6 laboratuvarda 150 personel çalışıyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu