YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 23 Ağustos 2012

Bu bahçe "dik" duruyor

  • 7 Ağustos 2012 Ntvmsnbc
    Binalardaki hava kalitesini arttıran ve enerji tasarrufu sağlayan "dikey bahçeler" giderek artıyor. Türkiye'nin ilk dikey bahçelerinden birinin hikayesi ise şöyle...

    Dikey bahçeler dünyada ilk olarak Fransiz Botanikçi Patrick Blanc tarafindan 1988 yılında bulundu. Blanc, araştırmalarını Malezya’daki yağmur ormanlarında sürdürüyor. 8.000 türden 2.500’ünün topraksız ve az ışıklı ortamda, ağaçlarla kayaların üzerinde, yalnızca nemden beslenerek yetiştiği dikkatini çekiyor.

    Botanikçi Blanc'ın günümüzde Paris,Londra,New York,Tokyo şehirleri başta olmak üzere 200 aşkın dikey bahçesi var. Dikey bahçeler, binalardaki hava kalitesini arttırıyor. "Hasta Bina Sendromu" olarak bilinen, kapalı mekanların havasının kirliliğine karşı birebir...

    Ortalama bir insan hayatının % 90 nını kapalı mekânlarda geçiriyor.Bu sırada binanın yapımında kullanılan hammaddeler, boyalar ve mobilyalardaki kimyasallardaki formaldehit, VOC’lar, trikloretilen kloroetilen, karbon monoksit, benzen, tolüen, ksilenve sayısız diğerleri gibi toksik dumanlar insan sağlığını tehdit ediyor. Dikey bahçeler sayesinde bitkiler havada kirliliğe neden olan maddeleri emip havayı temizleyebiliyorlar.

    Dikey bahçelerin başka bir faydası ise yaz aylarında enerji tasarrufuna yardımcı olmaları... Yüzlerce bitki içeren bir dikey bahçe bir odanın ısısını 3 ila 7°C arasında soğutabilir. Kışın ise ekstra yalıtım tabakası olarak görev görür. Duvar ile arasındaki hava boşluğu dışarıya kaçan ısıyı azaltırken içeri giren soğuğu da engeller.

    Dünyada giderek yaygınlaşan "dikey bahçe" uygulamalarını Türkiye'de başlatan kuruluşlardan Siemens Ev Aletleri'nin Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya, sorularımızı yanıtladı...

    -Dikey bahçeler son yıllarda önem kazandı. Türkiye'nin ilk dikey bahçesini oluştururken sizin çıkış noktanız neydi? Dikey bahçelerin önemi sizin için ne?
    Metropol hayatı insanı yeşilden, doğadan uzaklaştırıyor. Oysa, günlük hayat içinde etrafımızda yeşil alanların olmasına o kadar ihtiyacımız var ki... Dikey bahçe projesi ile yeşil alanlara duyduğumuz ihtiyaca dikkat çekmeyi, doğa ve çevre bilincinin güçlenmesine destek olmayı amaçlıyoruz. Proje kentin ortasında görülebilir olması, soluk alıp vermesi, canlı olması itibari ile bizim için önemli ve anlamlı.

    Uzun süredir içinde yaşayanın olmadığı bir binanın cephesinde 90 metrekarelik bir alanda oluşturulan dikey bahçede, topraklarından arındırılarak tek tek yerleştirilen 4000 bitki yaşıyor. Sekiz farklı bitki türü ile martı sembolleri, Siemens logosu ve doğa temasının işlendiği bahçe, özel sulama ve gübreleme sistemi ile altı ay boyunca burada yaşamaya devam edecek.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu