7 Ağustos 2012 NtvmsnbcBinalardaki hava kalitesini arttıran ve enerji tasarrufu sağlayan "dikey bahçeler" giderek artıyor. Türkiye'nin ilk dikey bahçelerinden birinin hikayesi ise şöyle...
Dikey bahçeler dünyada ilk olarak Fransiz Botanikçi Patrick Blanc tarafindan 1988 yılında bulundu. Blanc, araştırmalarını Malezya’daki yağmur ormanlarında sürdürüyor. 8.000 türden 2.500’ünün topraksız ve az ışıklı ortamda, ağaçlarla kayaların üzerinde, yalnızca nemden beslenerek yetiştiği dikkatini çekiyor.
Botanikçi Blanc'ın günümüzde Paris,Londra,New York,Tokyo şehirleri başta olmak üzere 200 aşkın dikey bahçesi var. Dikey bahçeler, binalardaki hava kalitesini arttırıyor. "Hasta Bina Sendromu" olarak bilinen, kapalı mekanların havasının kirliliğine karşı birebir...
Ortalama bir insan hayatının % 90 nını kapalı mekânlarda geçiriyor.Bu sırada binanın yapımında kullanılan hammaddeler, boyalar ve mobilyalardaki kimyasallardaki formaldehit, VOC’lar, trikloretilen kloroetilen, karbon monoksit, benzen, tolüen, ksilenve sayısız diğerleri gibi toksik dumanlar insan sağlığını tehdit ediyor. Dikey bahçeler sayesinde bitkiler havada kirliliğe neden olan maddeleri emip havayı temizleyebiliyorlar.
Dikey bahçelerin başka bir faydası ise yaz aylarında enerji tasarrufuna yardımcı olmaları... Yüzlerce bitki içeren bir dikey bahçe bir odanın ısısını 3 ila 7°C arasında soğutabilir. Kışın ise ekstra yalıtım tabakası olarak görev görür. Duvar ile arasındaki hava boşluğu dışarıya kaçan ısıyı azaltırken içeri giren soğuğu da engeller.
Dünyada giderek yaygınlaşan "dikey bahçe" uygulamalarını Türkiye'de başlatan kuruluşlardan Siemens Ev Aletleri'nin Pazarlama Müdürü Ayşe Özkaya, sorularımızı yanıtladı...
-Dikey bahçeler son yıllarda önem kazandı. Türkiye'nin ilk dikey bahçesini oluştururken sizin çıkış noktanız neydi? Dikey bahçelerin önemi sizin için ne?Metropol hayatı insanı yeşilden, doğadan uzaklaştırıyor. Oysa, günlük hayat içinde etrafımızda yeşil alanların olmasına o kadar ihtiyacımız var ki... Dikey bahçe projesi ile yeşil alanlara duyduğumuz ihtiyaca dikkat çekmeyi, doğa ve çevre bilincinin güçlenmesine destek olmayı amaçlıyoruz. Proje kentin ortasında görülebilir olması, soluk alıp vermesi, canlı olması itibari ile bizim için önemli ve anlamlı.
Uzun süredir içinde yaşayanın olmadığı bir binanın cephesinde 90 metrekarelik bir alanda oluşturulan dikey bahçede, topraklarından arındırılarak tek tek yerleştirilen 4000 bitki yaşıyor. Sekiz farklı bitki türü ile martı sembolleri, Siemens logosu ve doğa temasının işlendiği bahçe, özel sulama ve gübreleme sistemi ile altı ay boyunca burada yaşamaya devam edecek.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013