YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Temmuz 2012

GPS'li keçi yavruladı

  • 18 Temmuz 2012 Ntvmsnbc
    Artvin'de yakalanan ve Türkiye'de ilk kez GPS ve özel verici yerleştirilen tasma ile uydudan izlemeye alınan yaban keçisi ''Merve'' yavruladı.

    Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Biyoçeşitlilik ve Koruma Laboratuvarı Yaban Hayatı Uzmanı Hüseyin Ambarlı, haziran ayında Yusufeli ilçesinde Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Artvin Şube Müdürlüğü personeliyle yaban keçisi ve bozayılara yönelik yaban hayatı izleme çalışması yaptıklarını belirtti.

    Arazi çalışmaları sırasında Ekim 2011'de Türkiye'de ilk defa GPS ve özel verici yerleştirilen tasma ile uydudan izlemeye alınan yaban keçisi ''Merve''nin gebe olduğunu tespit ettiklerini ifade eden Ambarlı, ''Sarp ve kayalık bir arazide fotoğraflanan yaban keçisinin oldukça kilo aldığı gözlemlendi. Alınan uydu sinyallerine göre yaban keçisinin doğum yaptığını tespit ettik. Bu hayvanlar genelde 2-3 yavru doğuruyor. Merve'nin kaç tane yavruladığı ancak arazi çalışmaları sonucu belirlenebilir'' dedi.

    Yabani hayvanlar için doğum ve üreme zamanıyken farklı tehditlerin arttığını bildiren Ambarlı, şunları söyledi:
    ''Yaz mevsiminin gelmesiyle birçok inşaat ve yol firması işleri bir an önce yetiştirmek istediği için yaban keçileri yol yapım çalışmaları sırasındaki patlatmalar, taş düşmeleri nedeniyle oldukça zor günler geçirmekte, yavruları veya kendileri ölmektedir. Dişilerin ve yavruların tercih ettiği alçak rakımların, baraj gölü ve yapılacak yeni karayolları altında kalacak olması nedeniyle yaban keçisinin bu alandaki populasyonu tehdit altındadır. Bu nedenle işçilerin ve firmaların en yüksek gayreti göstererek gerektiğinde keçilerin yavrulama zamanında patlatma yapmamaları, yavrulama alanlarına moloz bırakmamaları önemlidir.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu