YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Temmuz 2012

"Çözüm, yaşam biçimimizde"

  • 18 Temmuz 2012 Ntvmsnbc
    Şempanzeleri izlemek üzere Gombe'ye gittiği 1960 yılından bu yana kendisini bu türle ilgili araştırma ve koruma çalışmalarına adayan ünlü primatolog Dr. Jane Goodall, İstanbul Heybeliada'da yapılan Halki Çevre ve Sürdürülebilirlik Zirvesi'ndeydi.

    Uygar Özesmi

    Patrik Bartolomeo'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen zirvede biyolojik çeşitliliğin korunması konusunda bir konuşma yapan Goodall, National Geographic Türkiye'nin sorularını yanıtladı.

    Sizi Türkiye'de görmek çok güzel. En büyük tutkularınızdan biri şempanzelerin korunması, ama şu anda Heybeliada'dayız. Sizi buraya ne getirdi?
    Şempanzeler sadece Afrika'da var, ama bütün dünyayı dolaşıyorum. Buraya gelmemin nedeni; Patrik Bartolomeo'nun yazdığı bir kitap yollandı bana, çok etkilendim ve Yeşil Patrik ile konuşmak için mükemmel bir fırsat olduğunu düşündüm.

    Neden Yeşil Patrik Bartolomeo ile görüşmenizin bu kadar önemli olduğunu düşündünüz?
    Bunun nedeni kısmen benim meraklı bir yapıya sahip olmam. Değişik insanlarla tanışmayı seviyorum. Farklı işler yapan insanlarla... Bu insanlar, bu tür liderler; bu dünyada değişimi yaratacak olanlar. Patrik Bartolomeo'nun felsefesiyle ilgili bir şeyler okudum. Eğer biz onun gibi birisinin desteğini gençlik hareketimizin arkasına alabilirsek, bu hareketin yayılmasını hızlandırabiliriz.

    Çevre eylemciliği ve çevre hareketi için dinin önemli bir yeri olduğunu düşünüyor musunuz?
    Sanıyorum öyle. Biliyorsunuz birçok ülkede hâlâ geniş dinî topluluklar var. Bazı ülkelerde etkinliği azalsa da diğerlerinde oldukça güçlü. Eğer çevre ve hayvan sorunlarında dinî liderlerin desteğini alabilirsek, bu bir fark yaratır.

    İslami hareketin de çevre hareketine yönelik bir yaklaşım geliştirmesi ve Patrik'inkine benzer bir liderlik tavrını göstermesi gerektiğini düşünüyor musunuz?
    Umarım... Gençlik hareketimizde birçok Müslüman yer alıyor, örneğin Tanzanya'da. Belki de Hıristiyan'dan çok Müslüman var gruplarımızda. Müslüman dünyasına erişebilmek için çok çaba gösterdik. Roots and Shoots (www.rootsandshoots.org) gençlik programımızın en son uzandığı yer Birleşik Arap Emirlikleri. Abu Dabi'de açılacak olan ofisimiz de tüm emirlikleri kapsayacak.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu