YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Temmuz 2012

"Aşırı sıcaklar" öldürüyor

  • 16 Temmuz 2012 Ntvmsnbc
    Aşırı sıcaklar sokak hayvanlarının hayatını tehdit ediyor...

    Son günlerde 40 dereceyi aşan aşırı sıcakların, sokak hayvanlarındaki ısı çarpma vakalarında artışa neden olduğu, sıvı ihtiyacını karşılayacak su kaynaklarının da azalmasının etkisiyle ölümlere bile neden olduğu bildirildi.

    Uludağ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi öğretim üyesi ve fakülteye bağlı Hayvan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Sezgin Şentürk,  yüksek sıcaklardan insanlar gibi hayvanların da olumsuz etkilendiğine dikkati çekti.

    Kedi, köpek gibi hayvanların insanlar gibi tamamen vücuttan terlemelerinin söz konusu olmadığını belirten Şentürk, ''Isı stresine bağlı olarak sokak hayvanları bu durumdan çok etkileniyor. Sıcaklarda vücudun sıvı hacminde azalmalara bağlı dolaşım yetmezlikleri meydana gelebiliyor. Ayrıca merkezi sinir sisteminde hasar oluşabiliyor'' dedi.

    Sıcaklıkların artmasıyla hayvanlarda ısı çarpması vakalarında artış olduğunu vurgulayan Şentürk, ''Hayvanların merkezi sinir sistemi etkileniyor. Yüksek tansiyon, kalp sorunları ortaya çıkıyor. Isı çarpmaları beyin kanamasına kadar gidebiliyor hatta bunlara bağlı olarak ölümler de meydana geliyor'' diye konuştu.

    Şentürk, ısı çarpmasına maruz kalan hayvanın bazı belirtiler gösterdiğine de değinerek, şu bilgileri verdi: ''Kedi ve köpeklerin sokakta dili bir karış dışarda, son derece depresif bir şekilde dolaştıklarını görüyoruz. Özellikle köpekler dilleri ve patileriyle vücuttaki ter bezlerini aktif hale getirerek, vücut ısılarını ayarlamaya çalışıyorlar. Kedilerde ısı çarpmaları köpeklere nazaran daha az. Kediler bu konuda köpeklerden biraz daha şanslı. Hemen girebilecekleri kuytu bir yer bulma şansları daha yüksek. Isı çarpması sonucu sıcak stresine giren hayvanlar, vücuttaki ısı dengesini sağlamak için dillerini dışarı vererek, terleme sağlıyor, hızlı hızlı nefes vererek oksijen yükünü arttırmaya çalışıyorlar.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu