YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Temmuz 2012

Çıralı ve Olimpos caretta carettaları ağırlıyor

  • 13 Temmuz 2012 Cumhuriyet
    Caretta carettalar, Çıralı ve Olimpos sahillerine yumurta bırakmaya başladı.

    Türkiye'deki en önemli üreme alanları Akdeniz sahilleri olan caretta carettalar, Antalya'nın Kemer ilçesindeki Çıralı ve Kumluca ilçesindeki Olimpos sahillerini hareketlendirdi. Caretta carettalar, iki sahile de yumurtalarını bırakmaya başladı.

    Çıralı ve Olimpos sahillerinde caretta carettaların denizden çıkarak yumurta bırakmalarını takip eden Ulupınar Köyü Çevre Koruma Kooperatifi Başkanı Bayram Kütle, yaptığı açıklamada, bu sezon tespit ettikleri yuva sayısının 75'e ulaştığını bildirdi.

    İleriki günlerde yuva sayısının 120'ye ulaşacağını tahmin ettiklerini belirten Bayram Kütle, Çıralı ve Olimpos sahillerindeki yuvalardan ortalama 3-4 bin sağlıklı yavru çıktığını ifade etti.

    Yıllardır verdikleri mücadele sayesinde caretta carettaların Çıralı ve Olimpos sahillerindeki yuvalama alanlarını koruyabildiklerine değinen Kütle, şöyle konuştu:

    ''Ulupınar Çevre Koruma Kooperatifi olarak, 16 yıldır caretta carettaları koruma görevini yürütüyoruz. Haziran ayından itibaren caretta carettalar sahillerimize çıkarak, yuvalara yumurta bırakmaya başladılar. İki aylık kuluçka döneminden sonra ekim ayına kadar bu yuvalardan yavru çıkışları olmasını bekliyoruz. Bir caretta caretta, sadece doğduğu sahile kumsala çıkarak yuva yapar. Bu da bir yavrunun yumurtadan çıktıktan 20-25 yıl sonra tekrar doğduğu sahile yumurta yapmak için gelmesi demektir.''

    Kütle, kooperatif üyeleri, köylüler ve doğa severlerle caretta carettaların korunması için gönüllü olarak görev yaptıklarını, bu sayede geçmiş yıllarda düşük olan caretta caretta yuva sayısının da yükseldiğini kaydetti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu