YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Haziran 2012

Çine Çayı'ndaki kirlilik yakın takipte

  • 23 Haziran 2012 Cumhuriyet
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaşanan kirlilikle gündeme gelen Çine Çayı'nı yakın takipte tutuyor.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Bakanlık, Çine Çayı'nda yaşanan kirlilik üzerine hazırladığı ''Aydın'da Mevcut Zeytinyağı Tesislerinin Çevresel Etkilerinin Analizi, Yeni Kurulacak Tesislerin Ekolojik ve Sosyo-Ekonomik Planlaması'' projesini hayata geçirdi.

    Akdeniz Havzası'nda yer alan İspanya, İtalya, Yunanistan gibi ülkelerin uygulamaları örnek alınarak hazırlanan projeyle zeytinyağı tesislerinin konum bilgileri toplandı. Böylece tesislerinden elde edilen coğrafi bilgi sistemi veri altyapısı hazırlandı.

    Tesislere ait mekansal veriler, uydu görüntülerine işlendi
     Proje hazırlanırken birlik, oda, dernek gibi sivil toplum örgütleriyle zeytinyağı tesisi sahiplerinin görüşleri de dikkate alındı. Bilgi ve anket formları düzenlenerek, 157 zeytinyağı üretim tesisinin saha ziyaretleri ve denetimi yapıldı. Resmi kurumlar ve sivil toplum kuruluşlarından edinilen bilgiler doğrultusunda, Aydın bütününde zeytinyağı üretim tesislerinin sayı ve lokasyonlarıyla ilgili net bilgilere ulaşıldı.

    Tesislere ait mekansal veriler, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100000 ölçekli Çevre Düzeni Planı ve uydu görüntülerine sayısal olarak işlenerek, plan kararlarıyla ilişkisinin analizi yapıldı.

    Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, konuyla ilgili AA muhabirine, doğal dengenin bozulmasına seyirci kalamayacaklarını belirterek, ''Çine Çayı'nda yaşanan kirlilik üzerine yapılan çalışmalar bu konuda ne kadar kararlı olduğumuzu gösteriyor'' dedi.

    Bakanlık hemen harekete geçmişti
    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, yaklaşık 3 ay önce Aydın'daki Çine Çayı'nda yaşanan kirliliğin ardından harekete geçmişti. Bakan Erdoğan Bayraktar'ın talimatı üzerine başlatılan inceleme sonucunda, kirliliğin önlenmesi ve balık ölümlerinin durdurulması amacıyla baraj kapakları açılarak oksijen oranın arttırılması sağlanmıştı.

    Ardından Bakanlık, Güney Ege Kalkınma Ajansı iş birliğiyle uzun vadede çözüm üreterek, mevcut zeytinyağı işletmelerinin kirliliğe sebep olmaması amacıyla ''Aydın'da Mevcut Zeytinyağı Tesislerinin Çevresel Etkilerinin Analizi, Yeni Kurulacak Tesislerin Ekolojik ve Sosyo-Ekonomik Planlaması'' projesini hazırlamıştı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu