YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Haziran 2012

Nilüferleri koparmak cep yakacak

  • 13 Haziran 2012 Cumhuriyet
    Doğal güzellikleriyle ünlü Abant ile Gölcük Tabiat Parkı'nda nilüferleri koparan kişiler hakkında 6 aya kadar hapis ile 3 bin lira para cezası uygulanacak.

    Bolu'ya 35 kilometre uzaklıkta bulunan Abant ile 13 kilometre mesafede yer alan Gölcük Tabiat Parkı'nda bulunan göllerdeki sarı ve beyaz renkli nilüferler çiçek açmaya başladı. Nilüferlerin çiçek açmasıyla tatilcilerin yoğun ilgi gösterdiği parklarda orman muhafaza memurları, ziyaretçileri doğaya ve nilüferlere zarar vermemeleri için uyarıyor, zarar verenlere de Milli Parklar Kanunu'na göre cezai işlem uyguluyor.

    Bolu Orman ve Su İşleri Müdürü Özkan Yavuz, nilüferleri koparmanın Çevre Kanunu ve Milli Parklar Kanunu'na göre yasak olduğunu belirterek, doğal hayata zarar vermenin suç olduğunu söyledi.

    Yavuz, Milli Parklar Kanunu'na göre ekosisteme zarar veren kişilerin Sulh Ceza Mahkemesi'nde 6 aya kadar hapis cezası istemiyle yargılanacaklarını, 3 bin liraya kadar da para cezası alabileceklerini bildirdi.

    Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu ise nilüferlerin özellikle sığ bölgelerde bulunduğunu ve belirli aylarda açtığını hatırlattı.

    Külköylüoğlu, nilüferlerin tabana kadar uzayan kök sistemine sahip olduğunu ifade ederek, "Kök sistemi sayesinde topraktan ve suyun içinden mineralleri kendi yapılarına kazandırıyorlar. Bu kök sistemi çok önemli çünkü birçok canlıya yuva ve koruma ağları yaratıyor. Bu kök sistemi dolayısıyla nilüferleri koruyarak, diğer canlılara da büyük iyilik yapmış oluyoruz. Canlıların da temiz bir ortamda yaşamalarına devam etmelerini sağlıyoruz" diye konuştu.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu