21 Mayıs 2012 NtvmsnbcKuşadası'nda hareketsiz bulunan yunusun, gösteri merkezinden kurtarılan ve doğal ortama alışması için salınan ''Tom'' adlı yunus olduğu belirlendi.
Halsiz halde bulunan yunusun Fethiye'deki bir Rus işadamına ait yunus gösteri merkezinden 2010'da Born Free Foundation, Dolphins Angels, Yunuslara Özgürlük Platformu ve Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) ile dünyanın çeşitli yerlerinden hayvanseverlerin girişimleriyle ''Misha'' adlı yunusla birlikte kurtarılan ''Tom'' adlı yunus olduğu bildirildi.
Yunusların 20 ay boyunca Gökova Karaca köyü mevkisinde Born Free Foundation'dan Jeff Foster ve Derya Yıldırım'ın önderliğindeki ekip tarafından rehabilite edildiği, 9 Mayıs'ta doğal ortamlarına salındığı belirtildi.
Foster ile Yıldırım, Tom'un durumunu takip etmek üzere Kuşadası'na geldi. Vatandaşlar ve turistlerden yunusun yanına yaklaşmamalarını isteyen Yıldırım, özellikle balıkçıların, yatçıların, deniz sporlarıyla uğraşanların duyarlı olmasını beklediklerini söyledi.
Tom ve Misha'nın doğaya adaptasyon sürecinde tüm hedeflere ulaştığını kaydeden Yıldırım, şöyle konuştu: "Tom ve Misha'yı doğaya geri salmadan önce millerce yol kat edebilecekleri kondisyonlarına ulaştırdık. Doğada kaybetme ihtimalleri göz önüne alınarak ekstra kilo kazandırdık. En önemli süreç olan canlı balık yakalama eğitimlerini de tamamladıktan sonra her iki yunus maratona hazırlardı. Uzman ekipler eşliğinde yaptığımız markalama yani uydu ve VHF antenlerini ayrıca mikroçiplerini de taktıktan sonra 9 Mayıs'ta ikisini de doğaya saldık. Her iki yunusu salındıkları günden bu yana uydu takip sistemiyle izliyoruz. Tekneyle peşlerinden gidiyoruz. Salındıklarından bu yana iki yunus da en az 400 deniz mili yol katetti. Bu mesafe doğadaki yunuslarla kıyaslandığında hemen hemen aynıdır. Takip sürecinde video ve fotoğraf kayıtları yapmaya devam ediyoruz. Böylece sağlık durumlarını, kilo artış ve kayıplarını gözlemlemiş, salınmadan önceki durumlarıyla karşılaştırmış oluyoruz. Bugüne dek elde ettiğimiz veriler ışığında her iki yunusun hala canlı balık avlamaya devam ettiğini biliyoruz. Ayrıca Tom'un en güncel fotoğraflarını kıyasladığımızda kilo almış görünüyor."
Yunusun hasta, yorgun ve aç olduğu düşüncesinin bilgi eksikliğinden kaynaklandığını belirten Yıldırım, "Tom geceleri avlanan ve gündüzleri genelde koylarda dinlenmeyi tercih eden bir bireydir. Bu durum hasta, halsiz veya aç olduğu anlamına gelmemektedir" dedi.
Haberin devamına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013