YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 22 Mayıs 2012

İklimimiz "resmen" değişiyor

  • 18 Mayıs 2012 Yeşil Ekonomi
    Meteoroloji Genel Müdürlüğü verileri Türkiye'nin ikliminin değiştiğini ortaya koyuyor.

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü Türkiye 2011 İklim Değerlendirme Raporu'nu hazırladı. Kurumun her yıl hazırladığı çalışmada 2011 yılının Türkiye için La Nina'ya rağmen en sıcak 11. yıl, La Nina yılları arasında ise en sıcak yıl olduğunun kayıtlara geçtiği belirtiliyor.

    Raporda 2011'de La Nina'dan dolayı özellikle yağış olmak üzere bir çok iklim ekstreminin yaşandığı, Güneydoğu Asya'daki sellerin önemli can kaybına yol açtığı, Doğu Afrika'da kuraklık nedeni ile insanlık dramının yaşandığı ve Arktik deniz buzlarının erime nedeni ile en düşük seviyeye ulaştığı bilgileri veriliyor.

    Türkiye'de ise 2011'de aylar arasında önemli anomaliler gerçekleşmesine rağmen hava sıcaklıklarının genel olarak 1971-2000 ortalaması civarında gerçekleştiği bildirilirken, bununla birlikte şehirlere göre incelendiğinde sıcaklıkların Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Finike, Manavgat, Alanya, Anamur, Silifke, Mersin, Şanlıurfa ve Yüksekova civarında normallerinin üzerinde; Manisa, Balıkesir, Emirdağ, Çankırı Batman ve Bitlis civarında ise normallerinin altında gerçekleştiği ifade edildi.

    Aylar arasında ve batı bölgelerinde önemli yağış anomalileri görülmesine rağmen Türkiye’nin 2011 yılı yıllık ortalama toplam yağışı 654,7mm gerçekleşerek uzun yıllık ortalamanın (642,8mm)  11.9mm üzerinde (%2) gerçekleştiği ifade edilirken, son 3 yılın yağışlarının ise normallerin üzerinde seyrettiği belirtildi.  Çalışmada ayrıca 2011'de yağışların en fazla normalin yüzde 67 üzerinde olmak üzere Sarıkamış'ta ve yüzde 49 Niğde’de gerçekleştiği bilgisini veriliyor.

    MGM tarafından hazırlanan çalışmada 2011 yılında Türkiye’de 324 adet ekstrem hava olayının rapor edildiği belirtilirken, yol açtıkları zararlara göre bunların yüzde 36'sını doluların, yüzde 28'ini sellerin, yüzde 20'sinin ise fırtınaların oluşturduğu ifade edildi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu