YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mayıs 2012

Giysinin de organiği makbul

  • 18 Mayıs 2012 Radikal
    Almanya'da organik hammaddeden ve insanî koşullarda üretilmiş kıyafet giyme bilinci, gençler arasında giderek yaygınlaşıyor.

    Deutsche Welle, Almanya ’daki organik giyim sektörünün özellikle gençler arasında popülerleşmesiyle ilgili bir yazı hazırladı. Yazıda çocuk işçilerin çalıştırıldığı, insanlara aşırı düşük ücret ödeyen şirketlere karşılık, organik pamuk kullanılan ve insanların sömürülmediği bir sektör olan “organik giyim sektörü” anlatılıyor.

    Recolution markasının kurucularından ve markanın hikayesinden bahsedilen ve Hilke Fischer’in kaleme aldığı haber şu şekilde:
    Robert Diekmann henüz 30 yaşında bir üniversite öğrencisi. Üretime de iki yıl önce, yine iki yakın arkadaşı ile beraber başlamış. Robert neden böyle bir girişimi tercih ettiklerini şöyle açıklıyor: “Zaten üçümüz de kendi işimizi kurmak istiyorduk. Moda branşını seçmemizin amacı da şuydu: Bireyselliğin en iyi ifadesinden birinin moda olduğunu düşünmemiz ve tam da bu alanda dünya çapında gerçekten de korkunç şartların egemen olmasıydı.”

    Recolution adlı markanın kurucularından Robert Diekmann konseptlerini şöyle izah ediyor: "Aslında biz marka isminde eko ve devrim anlamına gelen revolution kelimelerini harmanladık. Çünkü amacımız biraz da modada devrim yapmak. Bunu nasıl yapmak istiyoruz? Biz organik pamuktan üretilen ve insanların sömürülmediği koşullarda imâl edilen ve aynı zamanda modaya yön veren kıyafetler üretmek istiyoruz.”

    Bu korkunç şartların öncelikle pamuk üretiminden başladığını söyleyen Robert, gübre ve haşere ilaçlarının hem toprağa hem de çiftçilerin sağlığına zarar verdiğini belirtiyor. Robert, kıyafetleri boyamak için çeşitli kimyasalların kullanıldığını, bu zehirli atıkların da genelde en yakındaki kanallara bırakılıverdiğini kaydediyor.

    Robert'in ortağı Nadine de “Tüm bunlara bir de tekstil fabrikalarındaki insanlık dışı çalışma koşulları ekleniyor” diyor.Yani dünyanın birçok üretici ülkesinde hiçbir sosyal güvencesi olmadan karın tokluğuna insanların hatta çocukların çalıştırılması gibi. Nadine'e göre tüm bunlar, organik pamuktan üretilen adil bir kıyafet ticaretine yatırım yapmak için yeterli sebepler. Nadine “Beşinci yıkamadan sonra çöpe atacağım, yurtdışında bir yerlerde çocuk işçiler tarafından üretilmiş kıyafetleri giymek istemiyoruz” diye konuşuyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu