YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mayıs 2012

"Yeşil enerji"ye yazılım desteği

  • 16 Mayıs 2012 Yeşil EKonomi
    Temiz enerjilerden elektrik üretiminin hava koşullarına bağlı olması elektrik ağlarının işleyişini olumsuz etkiliyor. Peki, bir yazılım bu soruna çare olabilir mi?

    Fukuşima Nükleer Santrali'nde yaşanan nükleer felaketin ardından Almanya 2022 yılına kadar ülkedeki tüm nükleer santrallerin kademeli olarak kapatılması kararını almıştı. Asıl hedefse daha da büyük. 2050 yılına kadar elektrik enerjisinin yüzde 80'inin "yeşil" yani güneş, rüzgâr, su ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan temin edilmesi…

    Ancak güneş ve rüzgâr enerjisinden elde edilen elektrik miktarının hava koşullarına göre farklılıklar göstermesi, olası bir yüklenme anında elektrik kesintisi ihtimalini artıyor. Berlinli yazılım firması PSI'ın "yeşil" yazılımı tüm bu korkulara ve kuşkulara çare olmayı amaçlıyor.

    Firmanın sloganı "Ne kadar karmaşık, o kadar iyi!". Firmanın genel müdürü Harald Schrimpf "İşler karmaşıklaştıkça dizginleri elde tutabilmek, son kullanıcı için durumu daha anlaşılabilir ve idare edilebilir kılmak adına yazılımlara daha çok ihtiyaç doğuyor" açıklamasını yapıyor.

    Yenilenebilir enerji atılımı
    PSI firması bin 500 çalışanıyla 2002 yılından bu yana tamamen enerji ve hammadde sektörüne odaklanmış durumda. Elektroteknik mühendisi Schrimpf, Alman elektrik ağının dünyanın en zor kontrol edilebilir ağlarından biri olduğunu belirtiyor. Almanya'da hâlihazırda elektriğin yüzde 20'den fazlası rüzgâr, güneş ve biyokütle gibi yenilenebilir kaynaklardan elde ediliyor. Hatta bazı bölgelerde kimi günler kablolardan taşınan elektriğin yüzde 60'ı "yeşil”. Bu durum zaman zaman elektrik darlığına zaman zaman da elektrik fazlasına neden olabiliyor ki, her ikisi de elektrik ağının istikrarı açısından büyük tehdit anlamına geliyor.

    Alman elektrik ağının yaklaşık yüzde 80'i şimdiden PSI yazılımıyla denetlenmeye hazır. Harald Schrimpf'e göre ağın istikrarı ve olası kaos durumlarını engelleme açısından otomatik tahminler hayatî öneme sahip.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu