YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Mayıs 2012

500 bin kuş Hatay'da

  • 14 Mayıs 2012 Ntvmsnbc
    Göçmen kuşların dünyadaki 3 önemli geçiş noktasından biri olan Hatay semalarında her yıl yaklaşık 500 bin göçmen kuş görülüyor.

    Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Sözcüsü Ali Atahan, Hatay'ın Amanos Dağları ve Amik Ovası ile her yıl çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığını belirtti.

    Leylek, turna, orman kartalı gibi birçok kuş türünü çeşitli noktalardan izleyebildiklerini ifade eden Atahan, ilkbaharda Afrika'dan gelen, kışı Afrika'da geçiren kuşlar ile üremek ve beslenmek amacıyla yazın kuzeye göç eden kuşların göç sırasında Hatay semalarından geçtiğini söyledi.

    Atahan, Hatay'ın göçmen kuşların dünyada kullandığı 3 önemli geçiş noktasından biri olduğuna dikkati çekerek, göç sırasında zaman zaman Amik Ovası'nda kalan kuşların Hatay'dan Avrupa ülkelerine ve Batı Asya'ya gittiğini belirtti.

    Kuşların Afrika'dan çıktıklarında 3 noktadan geçtiklerini ifade eden Atahan, şunları kaydetti:
    "Bunlardan biri Fas ve Cezayir arasındaki Cebelitarık Boğazı, diğeri Tunus, Sicilya ve İtalya, bir diğeri ise en önemli ve en yoğun geçişin olduğu Sina Yarım Adası üzerinden İsrail, Suriye ve Türkiye güzergahı. Bu kuşların Türkiye'ye giriş yaptığı en önemli yer ise Hatay. Kuşlar güneydeki Ziyaret Dağları'ndan ve Asi Nehri vadisinden Hatay'a giriş yapıyor. Bir kısmı kentteki sulak alanlarda ve ormanlık bölgelerde geçici süre konaklarken bir kısmı transit geçiyor."

    Atahan, kuşların göçünün ilkbaharda 25 Şubat ile 15 Mayıs arasında, sonbaharda ise ağustos ve ekim ayları arasında gerçekleştiğini, Hatay semalarında en fazla leyleklerin görüldüğünü bildirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu