14 Mayıs 2012 NtvmsnbcGöçmen kuşların dünyadaki 3 önemli geçiş noktasından biri olan Hatay semalarında her yıl yaklaşık 500 bin göçmen kuş görülüyor.
Subaşı Kuş Gözlem Topluluğu Sözcüsü Ali Atahan, Hatay'ın Amanos Dağları ve Amik Ovası ile her yıl çok sayıda göçmen kuşa ev sahipliği yaptığını belirtti.
Leylek, turna, orman kartalı gibi birçok kuş türünü çeşitli noktalardan izleyebildiklerini ifade eden Atahan, ilkbaharda Afrika'dan gelen, kışı Afrika'da geçiren kuşlar ile üremek ve beslenmek amacıyla yazın kuzeye göç eden kuşların göç sırasında Hatay semalarından geçtiğini söyledi.
Atahan, Hatay'ın göçmen kuşların dünyada kullandığı 3 önemli geçiş noktasından biri olduğuna dikkati çekerek, göç sırasında zaman zaman Amik Ovası'nda kalan kuşların Hatay'dan Avrupa ülkelerine ve Batı Asya'ya gittiğini belirtti.
Kuşların Afrika'dan çıktıklarında 3 noktadan geçtiklerini ifade eden Atahan, şunları kaydetti: "Bunlardan biri Fas ve Cezayir arasındaki Cebelitarık Boğazı, diğeri Tunus, Sicilya ve İtalya, bir diğeri ise en önemli ve en yoğun geçişin olduğu Sina Yarım Adası üzerinden İsrail, Suriye ve Türkiye güzergahı. Bu kuşların Türkiye'ye giriş yaptığı en önemli yer ise Hatay. Kuşlar güneydeki Ziyaret Dağları'ndan ve Asi Nehri vadisinden Hatay'a giriş yapıyor. Bir kısmı kentteki sulak alanlarda ve ormanlık bölgelerde geçici süre konaklarken bir kısmı transit geçiyor."
Atahan, kuşların göçünün ilkbaharda 25 Şubat ile 15 Mayıs arasında, sonbaharda ise ağustos ve ekim ayları arasında gerçekleştiğini, Hatay semalarında en fazla leyleklerin görüldüğünü bildirdi.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
Aşırı hava olayları, biyoçeşitlilik kaybı ve ekosistem çöküşü gibi sorunlar, önümüzdeki on yıl en...
Mikroplastiklerin solunan hava, içilen su ve tüketilen gıdalar yoluyla vücuda girerek sindirim, ve...
Dünya genelinde çatışmalar, ekonomik krizler ve iklim değişikliği, milyonları açlık ve yetersiz yüz...
Gerçek boyutlu kuklalarla yola çıkan “The Herds” projesi, iklim krizinin zorunlu göçlere etkisini...
Hawaii’de keşfedilen deniz mantarları, plastik tüketme yetenekleriyle okyanusların geleceğine dair...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013