11 Mayıs 2012 Yeşil EkonomiYeni yayınlanan bir rapor şimdiye kadarki araştırmaların küresel ısınmanın bitkiler üzerindeki etkisini tam olarak gösteremediğini ortaya çıkardı.
Bilim adamları uzun süreli gözlem ve araştırmalar sonucunda küresel ısınma sonucunda çiçeklerin düşünülenden sekiz kata kadar daha hızlı açtığını ortaya çıkardı. Bilim adamları hava sıcaklığındaki her bir derecelik artışın bitkilerin yapraklanmasını ve çiçek açmasını 5 ila 6 gün öne çekeceğini düşünüyor.
Son yirmi yıldır bilim adamları küresel ısınmanın bitkilerin yapraklanma ve çiçek açma hızına yapacağı etki üzerinde çalışıyordu. Araştırma sonuçları Nature dergisine yayınlandı.
Araştırmacılar bitkilerin laboratuvar ortamındaki yapay ışığa da gerçek ısı artışına verecekleri tepkinin aynısını vereceklerini düşünüyordu. Ancak bu varsayım Dr Elizabeth Wolkovich'in yaptığı son çalışmaya kadar sınanmamıştı.
Wolkovich ve çalışma arkadaşları küresel ısınmanın bitkiler üzerindeki etkisini incelemek için dört kıtada 1634 bitki türünü gözlemledi. Wolkovich'e göre elde ettiği sonuçlar oldukça şaşırtıcıydı.
Araştırmacı "Yapılan deneylerin gerçek hayatta geçerliliği olmadığını ortaya çıkardık. Deneylerde küresel ısınmanın çiçek açma ve yapraklanma hızını çok da etkilemediği görülüyordu. Ancak gerçek bundan çok farklı" dedi.
Şimdiye kadar laboratuvar deneyleri her artan ısı derecesiyle birlikte çiçek açma hızın dört kat arttığını gösteriyordu. Ancak doğada yapılan incelemeler hız artışının sekiz kat olduğunu ortaya çıkardı.
Tutarlı verilerBitkilerin çiçek açma ve yapraklanma hızı ve tarihleri çok uzun süredir kaydediliyor. İngiltere'de Kraliyet Meteoroloji Enstitüsü bitkileri 1875 yılından beri gözlemliyor ve kayıt tutuyor. Ayrıca biyologlar ve hobi olarak bitkilerle ilgilenen bir çok meraklı da çiçek açma tarihlerini kada geçiriyor.
Dr Wolkovich'in dünyanın dört bir yanından topladığı son 30 yıla ait bu tip veriler araştırma sonuçlarını doğruluyor. Wolkovich "Bütün veriler hava sıcaklığı bir derece arttığında çiçeklerin 5, 6 gün daha erken açtığını ortaya koyuyor" dedi.
Araştırmacı doğayı laboratuvar ortamında taklit etmenin oldukça zor olduğunu söylüyor ve bu konudaki araştırmalarda yapılan hatayı bu duruma bağlıyor. Doğada ısı artışı ile birlikte bulut yoğunluğu da değişiyor. Ancak bu etkiyi laboratuvarda yaratmak henüz mümkün değil.
Wolkovich'e göre doğayı laboratuvar ortamında taklit etmek hiç bir zaman mümkün olmayabilir. Ancak bilimadamı gelecekte daha fazla kaynakla bilimadamlarının deneylerinde çok daha başarılı olabilecekleri görüşünde.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013