YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Mayıs 2012

Okyanus plastikle doldu

  • 10 Mayıs 2012 Ntvmsnbc
    Büyük Okyanus'un kuzeydoğusunda biriken plastik atıklarda son 40 yılda 100 kat artış olduğu bildiriliyor.

    Scripps Okyanusbilimi Enstitüsü'nden bilim insanları ABD'nin Kaliforniya sahilleri açıklarındaki deniz suyunu incelediklerinde bu büyük artışı farkettiler. Araştırmanın bulguları Biology Letters adlı bilim dergisinde yayımlandı. Scripps araştırma görevlisi Miriam Goldstein "Bu beklemediğimiz bir bulgu oldu" dedi.

    BBC'ye yaptığı açıklamada, Goldstein, "Kuzey Pasifik'te çeşitli bulgular karşınıza çıkabilir. Böylesine büyük bir artış görmek bizi şaşırttı" dedi.

    Okyanusa karışıp da dibe çökmeyen her tür plastik atık, güneş ışınları ve dalgaların etkisiyle tırnaktan daha küçük parçalara ayrılıyor. Bu konuda en belirgin kaygı, bu küçük mikro-maddelerin deniz varlıkları tarafından sindirilmesi sorunu. Fakat beklenmeyen bir diğer etkisi de, Halobates Sericeus adlı deniz böceği için okyanus yüzeyinde yumurtalarını bırakma olanağı doğurmuş olması.

    Goldstein, "Okyanustaki plastik artışından dolayı oluşacak toksik etki nedeniyle daha az Halobates böceği bulmayı bekliyorduk, ama tersi oldu. Plastiğin daha yoğun olduğu bölgelerde bu böceğin saysında da artış gözledik" diyor.

    Araştırmanın verileri, 2009'da Kaliforniya açıklarındaki bulgularla toplanarak 1970 ve sonrasına ait verilerle karşılaştırıldı. Karşılaştırma Büyük Okyanus'un kuzey bölgelerindeki plastik atık sorununun kaygı verici boyuta ulaştığını gösterdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu