YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 12 Mayıs 2012

Norveç'te Karbon Yakalama Laboratuvarı

  • 11 Mayıs 2012 BBC Türkçe
    Norveç'te dünyanın en büyük karbon toplama testi merkezi açıldı.
    Richar Black - BBC News

    "Norveç'e hoşgeldiniz, Mongstad'a hoşgeldiniz, muhteşem ve önemli bir güne hoşgeldiniz!"

    Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg Nogstad'daki karbon yakalama testi merkezini resmi olarak açarken oldukça heyecanlıydı.

    Başbakan "Bugün burada dünyanın en büyük ve gelişmiş karbon yakalama laboratuvarını açıyoruz. Bu özel laboratuvarda günümüzün en önemli sorunlarından birini çözmeye çalışacağız" dedi. Trampetler çaldı, yerel çocuk korosu bir şarkı söyledi ve karbon yakalama ve depolama dünyasında herşey yolundaydı. Stoltenberg'in konuşmasını yaptığı sahnenin arkasında gökyüzüne ulaşan iki kule yükseliyordu. Kulelerde denenecek teknolojiler bulunuyor.

    Shell yöneticisi Andy Brown "Bu merkez sayesinde atık gazlarda ve rafineri atıklarında bulunan karbon dioksit gazını ucuza ve etkili bir biçimde nasıl yakalayabileceğimizi bulacağız" dedi. Brown,  "Karbon dioksit yakalamada kullanılabilecek yeni maddeler test edebileceğiz ve karbonu sonsuza dek bir yerde depolamayı da başarabileceğiz" açıklamasında bulundu.

    Mongastad'daki Teknoloji Merkezi büyük oranda Norveç Devleti'ne ait olsa da Shell'in de aralarında bulunduğu bazı özel şirketler de projede hisse sahibi. Uluslararası Enerji Ajansı burda edinilecek bilgilerin küresel ısınma ile savaşta önemli adımlar atılmasını sağlayacağını inandıklarını söyledi.

    Norveç Hükümeti ve Norveç Devlet Şirketi Statoil bu projeyi hayata geçirmeye 2006 yılında karar verdi. Proje planlanandan on kat daha pahalıya geldi. Toplamda Norveç'e 1 milyar dolara mal oldu.

    Bir çok hükümet, Norveç'inki kadar zengin olanlar bile, giderler bu kadar artınca projeyi rafa kaldırırdı. Ancak Mongstad'daki bu proje politikacıların sonunu getirmesiyle tanınıyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu