7 Mayıs 2012 NtvmsnbcTürkiye'nin ilk yaban hayatı koridoru, ABD'de büyük takdir topluyor...
National Geographic dergisi tarafından geçen yıl "yılın kaşifi" seçilen Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunun, ABD bilim çevrelerinde büyük heyecan yarattığını belirterek, "Yaban hayatı koridoru kavramı zaten dünyada son 10-20 yıldır gelişiyor. Birçok ülkede halen yaban hayatı koridoru yokken, Türkiye'de böyle bir koridorun olması çok güzel karşılanıyor" dedi.
Şekercioğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile KuzeyDoğa Derneği arasında protokolü imzalanan, Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu oluşturma projesini, davet üzerine Washington'a gelerek National Geographic'da ve Virginia Tech Üniversitesi'nde anlattı.
Projeyle bakanlığın Kars, Erzurum, Ardahan ve Artvin'deki orman parçalarını, 7 bin hektarlık alanı ağaçlandırma yaparak birbirine birleştireceğini ve bu sayede izole ve ufak kalmış Sarıkamış ormanının Karadeniz ve Kafkasya'daki geniş ormanlara bağlanacağını belirten Şekercioğlu, "Bu yaban hayatı koridoru Türkiye'de bir ilk ve şimdiye kadar yapılmış en büyük aktif doğa koruma projesi" dedi.
Şekercioğlu, Türkiye'de ilk kez verici takarak takip ettikleri kurtların, Sarıkamış Milli Parkı sadece 230 kilometre kare olmasına rağmen, üç ayda 3 bin kilometrekare yer kat ettiğine dikkati çekerek, "Alanın ne kadar yetersiz olduğunu görebiliyoruz. Bu 240 kilometre karelik koridor sayesinde bu canlıların korunan yaşam alanı iki katına çıkacak. Bölgedeki bozayı, vaşak, kurt, yaban kedisi gibi canlılar daha geniş ormanlara ulaşabilecekler" dedi.
Böylece bu canlıların soylarının tükenmesinin de önüne geçilebileceğini vurgulayan Şekercioğlu, şöyle devam etti:"Özellikle bu koridor nesli tükenen Kafkas ve Avrupa vaşağı, yaban kedisi, kurt ve bozayı gibi canlılar için çok önemli. Ayrıca, 'bölgede leopar var' diyemem ama son 10 yılda Kars, Ardahan, Iğdır gibi illere komşu olan ülkelerde leopar tespit edilmiş. Bizim de ümidimiz, leoparın Kuzeydoğu Anadolu'da da kesin şekilde tespit edilmesi ve popülasyonlarının Kafkaslar'daki diğer popülasyonlara bağlaması. Yani, böyle tehlikede bir canlı için parçalanmış yaşam alanlarının birbirine koridorlarla bağlanması çok kritik.
Bölgede genel olarak büyük memelilerde de azalma var. Sarıkamış ormanında bu kadar yıldır çalışmamıza, on binlerce fotokapan fotoğrafı çekmemize rağmen sadece bir kere karacanın resmini çekebildik. Bölgede karacanın soyu neredeyse bitmiş durumda. Ulugeyikleri aynı şekilde daha fotokapanlarla tespit edemedik, tahmin ediyoruz ki soyu bölgede tükenmiş ya da tükenmek üzere. Bu açıdan bu tip koridor, özellikle karaca için, popülasyonunun daha yüksek olduğu Kafkaslar'dan, Doğu Karadeniz ormanlarından bölgeye bir takviye nüfusun gelmesini sağlayabilir."
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013