YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 10 Mayıs 2012

ABD'de takdir topladı

  • 7 Mayıs 2012 Ntvmsnbc
    Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridoru, ABD'de büyük takdir topluyor...

    National Geographic dergisi tarafından geçen yıl "yılın kaşifi" seçilen Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi ve KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunun, ABD bilim çevrelerinde büyük heyecan yarattığını belirterek, "Yaban hayatı koridoru kavramı zaten dünyada son 10-20 yıldır gelişiyor. Birçok ülkede halen yaban hayatı koridoru yokken, Türkiye'de böyle bir koridorun olması çok güzel karşılanıyor" dedi.

    Şekercioğlu, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile KuzeyDoğa Derneği arasında protokolü imzalanan, Türkiye'nin ilk yaban hayatı koridorunu oluşturma projesini, davet üzerine Washington'a gelerek National Geographic'da ve Virginia Tech Üniversitesi'nde anlattı.

    Projeyle bakanlığın Kars, Erzurum, Ardahan ve Artvin'deki orman parçalarını, 7 bin hektarlık alanı ağaçlandırma yaparak birbirine birleştireceğini ve bu sayede izole ve ufak kalmış Sarıkamış ormanının Karadeniz ve Kafkasya'daki geniş ormanlara bağlanacağını belirten Şekercioğlu, "Bu yaban hayatı koridoru Türkiye'de bir ilk ve şimdiye kadar yapılmış en büyük aktif doğa koruma projesi" dedi.

    Şekercioğlu, Türkiye'de ilk kez verici takarak takip ettikleri kurtların, Sarıkamış Milli Parkı sadece 230 kilometre kare olmasına rağmen, üç ayda 3 bin kilometrekare yer kat ettiğine dikkati çekerek, "Alanın ne kadar yetersiz olduğunu görebiliyoruz. Bu 240 kilometre karelik koridor sayesinde bu canlıların korunan yaşam alanı iki katına çıkacak. Bölgedeki bozayı, vaşak, kurt, yaban kedisi gibi canlılar daha geniş ormanlara ulaşabilecekler" dedi. 

    Böylece bu canlıların soylarının tükenmesinin de önüne geçilebileceğini vurgulayan Şekercioğlu, şöyle devam etti:
    "Özellikle bu koridor nesli tükenen Kafkas ve Avrupa vaşağı, yaban kedisi, kurt ve bozayı gibi canlılar için çok önemli. Ayrıca, 'bölgede leopar var' diyemem ama son 10 yılda Kars, Ardahan, Iğdır gibi illere komşu olan ülkelerde leopar tespit edilmiş. Bizim de ümidimiz, leoparın Kuzeydoğu Anadolu'da da kesin şekilde tespit edilmesi ve popülasyonlarının Kafkaslar'daki diğer popülasyonlara bağlaması. Yani, böyle tehlikede bir canlı için parçalanmış yaşam alanlarının birbirine koridorlarla bağlanması çok kritik.

    Bölgede genel olarak büyük memelilerde de azalma var. Sarıkamış ormanında bu kadar yıldır çalışmamıza, on binlerce fotokapan fotoğrafı çekmemize rağmen sadece bir kere karacanın resmini çekebildik. Bölgede karacanın soyu neredeyse bitmiş durumda. Ulugeyikleri aynı şekilde daha fotokapanlarla tespit edemedik, tahmin ediyoruz ki soyu bölgede tükenmiş ya da tükenmek üzere. Bu açıdan bu tip koridor, özellikle karaca için, popülasyonunun daha yüksek olduğu Kafkaslar'dan, Doğu Karadeniz ormanlarından bölgeye bir takviye nüfusun gelmesini sağlayabilir."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu