YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 09 Mayıs 2012

Kendi enerjisini üreten binalar

  • 4 Mayıs 2012 Ntvmsnbc
    Binaların çatılarına, duvarlarına yerleştirilen fotovoltaik sistem, o binanın enerji ihtiyacını karşılayabiliyor.

    Haluk Sayar-Enerji Verimliliği Uzmanı

    Dünya üzerine bir saat içerisinde düşen güneş enerjisi miktarı, bütün dünyanın bir senede tükettiğinden daha fazla. Eneriye ulaşmak ya da enerji krizi gibi bir konular aslında olmamalı.  Çevremiz de kullanılmayı bekleyen yenilenebilir enerji kaynakları sınırsızdır.  Yapmamız gereken en önemli şey, "enerji" konusuna bugün bakılandan daha farklı bakmak ve "enerji kaynakları" için daha farklı düşünmektir.

    Yaşadığımız binaların çatı ve cephelerine de, o binaların bir yıl tükettitiğinden kat ve kat fazla güneş enerjisi düşer.  Bu enerjiyi, elektrik ya da ısıl olarak kullanılabilir enerjiye dönüştürmek mümkündür. Binaların çatı ve cephelerinde kullanılan yapı bileşenleri bugün Fotovoltaik (PV) özellikleriyle elektrik üretebilmektedir. Örneğin;  Çatı da bulunan kiremit ya da su izolasyon membranları, Güneye cepheli camlar ya da Atrium camları, hatta dış cephe boyaları dahi bugün elektrik üretebilmektedir.  Bu tip ürünlerle yapılan uygulamaları “Binaya entegre Fotovoltaik” ya da ingilizce kelimelerinin baş harfleri olan “BIPV” olarak adlandırıyoruz.

    Bir uygulamanın “BIPV” olabilmesi için,  mimar , mühendis ve/ veya teknik ekibin uygulamayı baştan birlikte tasarlamaları gerekmektedir. Mimar, bina tasarlanırken kullanacağı yapı bileşenlerini PV özellikli malzemeden seçer ve gerekiyorsa yapıyı güneşten daha fazla yararlandırmak üzere tasarlar. Bina, en baştan BIPV olarak tasarlandığında,  estetik, fonksiyonellik ve maliyet avantajlarına da sahip olur.  Mevcut binalara sonradan yapılan fotovoltaik uygulamalarında gerek görsel gerekse maliyet açısından sorunlar yaşanabilmektedir.

    Son yıllarda BIPV uygulamaları dünya da hızla artmaktadır. Örneğin 2011 yılında toplam 340 MWp büyüklükte uygulama gerçekleşirken, 2016 ya gelindiğinde bu değerin 3,600 MWp’a ulaşmOası hedeflenmektedir. 1 MWp kurulu güç 1,5 – 2 milyon Euro civarına kurulmaktadır. Kaba bir hesapla, güney bölgelerimizde kendini 8-10 yıl içerisinde geri öder.  Ömürleri 25 yıl ve üstüdür. 1MWp Kurulum maliyetinin  1 milyon Euro seviyesine kadar düşmesi beklenmektedir.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu