7 Mayıs 2012 Yeşil EkonomiMevsimler iyice çıldırmış durumda. Kuraklığın ardından seller geliyor. İklim değişikliği tarım sektörünü özellikle etkiliyor.
"Bölgemizde sekiz yıldır kuraklık gözlemliyoruz. Yağmur çok düzensiz. Çiftçiler de hiç tahminde bulunamıyor.” Bu sözler, Hindistan’ın Orissa eyaletindeki Yaşayan Çiftlikler adlı sivil toplum örgütünden Debjeet'e ait. Debjeet, eskiden durumun çok farklı olduğunu söylüyor. "Tarımcılığı yağmur dönemlerine endeksli olarak yapıyorduk. Çiftçiler Muson yağmurlarının aşağı yukarı 14 Haziran tarihinde başlayacağını bilirdi." diyen Debjeet, ama artık bu geleneksel bilgilerin hiçbir işe yaramadığını belirtiyor.
Yaşayan Çiftlikler adlı sivil toplum örgütü, yerel düzeyde çiftçilere yardım etmeye çalışıyor. Örgüt, yağmur tahmini yapamasa da, danışmanlık hizmeti veriyor ve tecrübelerin toplanarak değerlendirilmesine destek oluyor.
İklim değişikliği çalışmaları da baltalıyorGünümüzde Orissa eyaletinde 13 bin 700’den fazla köy kuraklığın pençesinde. Eyalet yönetimi, bu sayının artmakta olduğunu bildiriyor. Almanya'daki Dünya Açlıkla Mücadele Örgütü'nün Başkanı Bärbel Dieckmann, kuraklığın da, seller ve diğer aşırı hava şartları gibi küresel iklim değişikliğinin bir parçası olduğunu söylüyor. "Gıda güvenliği en temel konulardan biri. Şu anda dünya nüfusunun yüzde 13’ü yoksulluk ve açlık içinde yaşıyor. Biz 50 yıl önce çalışmalarımıza başladığımızda bu oran yüzde 30’a yakındı. Bu bir başarı." diye konuşan Dieckmann, "Ancak bazı faktörler daha da başarılı olabilmemizin önünde engel teşkil ediyor. İklim değişikliği de bunlardan biri.” diyor.
Kuraklık artıyorDünya Açlıkla Mücadele Örgütü, Orissa’da ve tüm dünyada ziraî kalkınma projelerine destek veriyor. Sonuçta yedi milyarın üzerindeki dünya nüfusunu doyurmak zorunda olan çiftçiler. Bärbel Dieckmann, tüm kıtalarda çiftçilerin giderek artan oranda iklim değişikliğinin kurbanı olduğunu belirtiyor. Eskiden 10 yılda bir kuraklık ile karşılaşan, ancak günümüzde her üç yılda bir kuraklık yaşayan bölgelerin olduğunu belirten Dieckmann, öte yandan iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen sellerin, birçok bölgenin yıkımına yol açtığını kaydediyor.
Darboğaz yaşanabilirHükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) de, Mart ayında yayınladığı bir raporda, çoğunlukla yoksul olan birçok kırsal kesimin kuraklık, sel, kasırga ya da aşırı sıcaklar gibi olumsuz faktörlerle karşılaşması durumunda gıda tedariki konusunda darboğaz yaşanabileceği uyarısında bulundu.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013