3 Mayıs 2012 NtvmsnbcTürkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nda bu yıl yaklaşık bin çift leylek kuluçkaya yattı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Kiraz Erciyas Yavuz, Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin bilinen en büyük leylek üreme sahası olduğunu söyledi.
Yavuz, İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (Royal Society for the Preservation of Birds)(RSPB) ile Doğa Derneği'nin katkılarıyla sürdürülen ve OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi'nce yürütülen çalışma kapsamında Kızılırmak Deltası'nda bu yıl yaklaşık bin çift leyleğin kuluçkaya yattığını belirtti.
Yaklaşık 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nı tamamen tarayarak leylek varlığını kayda geçirdiklerini anlatan Yavuz, şu bilgileri verdi:''İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği ve Doğa Koruma Derneği'nin katkılarıyla Kızılırmak Deltası'ndaki leylek varlığını belirledik. Bu yıl bin çift leylek yavru yapacak. 2004-2005'te Avrupa'da yapılan uluslararası leylek sayımlarında yaklaşık 230 bin çift leylek sayılmıştı. Kızılırmak Deltası'nda leylek sayısı artarken Türkiye'nin de içinde olduğu Özbekistan, Danimarka ve Bosna Hersek gibi 4 ülkede leylek popülasyonunda bir azalma olduğu tespit edilmişti. Ancak Kızılırmak Deltası'nda sayı her geçen yıl artmakta. Bu yıl ortalama her leylek yuvasında üç yavru çıkacağını düşündüğümüzde, 4 binin üzerinde bir leylek varlığına ulaşılmış olacak.''
Yavuz, deltada dış budak ağaç sayısının fazla olduğunu, leyleklerin de bu ağaçlara yuva yaptığını ve bazı ağaçlarda 3 ile 9 katlı leylek yuvalarının bulunduğunu anlattı.
Kızılırmak Deltası'nda 1992'de yapılan leylek sayımında 120 çift leyleğin tespit edildiğini bildiren Yavuz, sayının bin çifte ulaşmasının sevindirici olduğunu söyledi.
Yavuz, şunları kaydetti:''Leylekler, Türkiye'de Doğu Karadeniz kıyılarının dışında hemen hemen her yerde kuluçkaya yatmakta, aynı zamanda göç sırasında büyük sürüler halinde görülmekte. Türkiye'deki Leylek Ciconia ciconia üreme popülasyonu 1970-1990'da yüzde 50 azalarak günümüze gelmiştir. Bugünkü varlığının 15 ile 35 milyon olduğu rapor edilmekte. Ülke geneline bakıldığında, yüzde 4'ünün sadece Kızılırmak Deltası'nda ürediğini belirledik. Bu, ülkemizde belli bir alanda tespit edilmiş en yüksek leylek üreme popülasyonudur. Geçmişte delta yakınlarındaki tarım arazilerinde aşırı zehirli bilinçsizce tarım ilaçları kullanılırdı. Bu ilaçlar leylek popülasyonunu da etkiliyordu. Çiftçilerin bilinçli hale gelmesi ve tarım ilaçlarındaki zehirli etkinin azaltılması leylek varlığına da olumlu yönde etki yaptı.''
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.
Danimarka’da tarım arazilerinin yüzde 10’u orman ve doğal yaşam alanlarına dönüştürülecek.
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
İklim değişikliği, uzaydaki koşulları da etkileyerek uydular için kullanılabilir alanın daralmasına...
İklim değişikliği, küresel ekosistemleri dönüştürerek hava koşullarından su döngülerine, biyolojik...
Yeni bir araştırmaya göre, gençler okyanusun iklim değişikliğindeki kritik rolünü kabul etse de onu...
Küresel ısınmaya sebep olan karbondioksit yoğunluğundaki artışın 2024’te rekor seviyeye ulaştığı...
TSKB ev sahipliğinde gerçekleşen atölyeye bu yıl çeşitli bölümlerden...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013