YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 08 Mayıs 2012

Leylekler yuvalarında

  • 3 Mayıs 2012 Ntvmsnbc
    Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Kızılırmak Deltası'nda bu yıl yaklaşık bin çift leylek kuluçkaya yattı.

    Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Ornitolojik Araştırmalar Merkezi görevlisi Kiraz Erciyas Yavuz,  Kızılırmak Deltası'nın Türkiye'nin bilinen en büyük leylek üreme sahası olduğunu söyledi.

    Yavuz, İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği (Royal Society for the Preservation of Birds)(RSPB) ile Doğa Derneği'nin katkılarıyla sürdürülen ve OMÜ Ornitolojik Araştırmalar Merkezi'nce yürütülen çalışma kapsamında Kızılırmak Deltası'nda bu yıl yaklaşık bin çift leyleğin kuluçkaya yattığını belirtti.

    Yaklaşık 56 bin hektar genişliğindeki Kızılırmak Deltası'nı tamamen tarayarak leylek varlığını kayda geçirdiklerini anlatan Yavuz, şu bilgileri verdi:''İngiliz Kraliyet Kuşları Koruma Derneği ve Doğa Koruma Derneği'nin katkılarıyla Kızılırmak Deltası'ndaki leylek varlığını belirledik. Bu yıl bin çift leylek yavru yapacak. 2004-2005'te Avrupa'da yapılan uluslararası leylek sayımlarında yaklaşık 230 bin çift leylek sayılmıştı. Kızılırmak Deltası'nda leylek sayısı artarken Türkiye'nin de içinde olduğu Özbekistan, Danimarka ve Bosna Hersek gibi 4 ülkede leylek popülasyonunda bir azalma olduğu tespit edilmişti. Ancak Kızılırmak Deltası'nda sayı her geçen yıl artmakta. Bu yıl ortalama her leylek yuvasında üç yavru çıkacağını düşündüğümüzde, 4 binin üzerinde bir leylek varlığına ulaşılmış olacak.''

    Yavuz, deltada dış budak ağaç sayısının fazla olduğunu, leyleklerin de bu ağaçlara yuva yaptığını ve bazı ağaçlarda 3 ile 9 katlı leylek yuvalarının bulunduğunu anlattı.

    Kızılırmak Deltası'nda 1992'de yapılan leylek sayımında 120 çift leyleğin tespit edildiğini bildiren Yavuz, sayının bin çifte ulaşmasının sevindirici olduğunu söyledi.

    Yavuz, şunları kaydetti:''Leylekler, Türkiye'de Doğu Karadeniz kıyılarının dışında hemen hemen her yerde kuluçkaya yatmakta, aynı zamanda göç sırasında büyük sürüler halinde görülmekte. Türkiye'deki Leylek Ciconia ciconia üreme popülasyonu 1970-1990'da yüzde 50 azalarak günümüze gelmiştir. Bugünkü varlığının 15 ile 35 milyon olduğu rapor edilmekte. Ülke geneline bakıldığında, yüzde 4'ünün sadece Kızılırmak Deltası'nda ürediğini belirledik. Bu, ülkemizde belli bir alanda tespit edilmiş en yüksek leylek üreme popülasyonudur. Geçmişte delta yakınlarındaki tarım arazilerinde aşırı zehirli bilinçsizce tarım ilaçları kullanılırdı. Bu ilaçlar leylek popülasyonunu da etkiliyordu. Çiftçilerin bilinçli hale gelmesi ve tarım ilaçlarındaki zehirli etkinin azaltılması leylek varlığına da olumlu yönde etki yaptı.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu