YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Mayıs 2012

"Su" bitiyor

  • 27 Nisan 2012 Ntvmsnbc
    Su kaynakları konusunda bir önlem alınmazsa 2030 yılında Türkiye su kıtlığı yaşayacak.

    Ulusal Su Kalitesi Yönetimi Strateji Belgesi taslağında, su kaynakları konusunda bir önlem alınmadığı takdirde, 2030 yılında Türkiye'nin su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmesinin muhtemel görüldüğü belirtildi.

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ulusal Su Kalitesi Yönetimi Strateji Belgesi taslağında, teknik ve ekonomik şartlar çerçevesinde Türkiye'nin tüketilebilir yerüstü ve yeraltı su potansiyelinin yılda ortalama 110 milyar metreküp düzeyinde bulunduğu ve ülkede kişi başına yılda yaklaşık bin 500 metreküp su düştüğü belirtilerek, bu miktarın ABD, Kanada ve Batı Avrupa ülkeleri gibi su zengini ülkelerde 10 bin metrekübün üzerinde olduğu kaydedildi.

    Türkiye'nin su zengini bir ülke olmadığı vurgulanan taslakta, su kaynakları konusunda bir önlem alınmadığı takdirde, 2030 yılında Türkiye'nin su kıtlığı yaşayan bir ülke durumuna gelmesinin muhtemel görüldüğü dile getirildi.

    Ülkede kullanılan su miktarının, ekonomik olarak tüketilebilir su potansiyelinin yüzde 36'sına ulaştığı belirtilen taslakta, ''Özellikle doğal kaynaklarımızın korunarak kullanılması ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması açısından, koruma-kullanma dengesinin ülkemizin sosyo-ekonomik şartlarına göre ayarlanması, her ne kadar zor bir görev olsa da, büyük önem arz etmektedir. Tüm bu unsurların sürdürülebilir su yönetimi kapsamı içerisinde değerlendirilmesi, gelecek kuşaklara bırakacağımız su mirası yönünden doğru bir planlama ve uygulamanın hayata geçirilmesi için şart gözükmektedir'' ifadesi kullanıldı.

    Günümüzde su kaynakları yönetiminin giderek daha karmaşık bir hale geldiği anlatılan taslakta, bu karmaşıklığın temelinde, karşılaşılan sorunların kapsam ve boyut açısından çeşitlenmesinin yattığı, geçmişte yalnızca nerede ve ne kadar su bulunduğu sorusuna cevap aranırken; günümüzde bunlara ilave olarak suyun miktarı ve kalitesinin de ele alınmasının, tüm faktörlerin bütünleşik bir biçimde değerlendirilmesi zorunluluğunu ortaya çıkardığı belirtildi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu