YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 26 Nisan 2012

Kuraklığa çözüm yeraltında

  • 23 Nisan 2012 Ntvmsnbc
    Bilim insanları Afrika kıtasında yer altı sularının yer üstü sularından 100 kat daha fazla olduğunu düşünüyor.

    Bilim insanları aşırı derecede kurak Afrika kıtasında aslında çok büyük bir yeraltı suyu havzası bulunduğunu söylüyor.

    Araştırmacılara göre kıtada bulunan yeraltı suları yerüstü sularından 100 kat daha fazla. Araştırma ekibi bölgedeki yeraltı sularının şimdiye kadarki en detaylı haritasını çıkardı. Environmental Research Letters adlı dergide yayınlanan araştırmada su bulmak için kazı yapmanın çok da akıllıca olmayacağının da altı çizildi.

    Afrika'da 300 milyondan fazla insan düzenli olarak temiz içme suyuna ulaşamıyor. Suya ihtiyacın önümüzdeki yıllarda nüfus artışı ile birlikte daha da artması bekleniyor. Kıtadaki tatlı su nehirleri ve gölleri mevsimsel olarak taşıp kurudukları için düzenli olarak kullanılamıyorlar.Bu kıtanın tarım potansiyelini de düşürüyor.Şu anda kıtadaki ekilebilir arazinin sadece yüzde 5'i sulanabiliyor.Bilim adamları ilk defa kıtanın altında saklı duran su kitlesinin detaylı bir analizini yapmayı başardı.

    İngiltere'de University College London ve British Geological Survey'den bilim adamları kıtadaki yer altı sularının haritasını çıkardı.Araştırmacılardan biri olan Helen Bonsor göze görünmediği için yer altı sularının unutulduğunu söyledi.

    Bonsor "Umarım bu araştırma insanlara yeraltı sularının sunduğu potansiyeli hatırlatır" dedi.Bonsor Afrika'daki en büyük yer altı su rezervinin kuzey Afrika'da olduğunu söyledi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu