YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Nisan 2012

Turbalıklar dünyayı kurtarır mı?

  • 17 Nisan 2012 Ntvmsnbc
    Dünya çapında yıllık 150-250 milyon ton karbondioksit depolayan ve yüksek su tutma kapasitesine sahip turba alanlarının, dünya genelinde hızla yok edilmesi büyük tehlike oluşturuyor.

    İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Orman Mühendisliği Bölümü Silvikültür Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper H. Çolak, turbanın, bataklık ve benzeri sulak alan koşullarında yetişen bitkilerin ölü artıklarının üst üste katlar şeklinde yığılmasıyla binlerce yılda meydana gelen organik bir toprak olduğunu söyledi.

    Dört bin yıl önce Kuzey Denizi kıyılarında oturan insanların kurutulmuş turba tezeklerini pişirme ve ısıtma amaçlı kullandıkları ve bu nedenle turbalıklara "toprak altı ağaçları" da denildiğini ifade eden Çolak, turbanın, bilinçli olarak elektrik santralleri, tarım alanı, bahçecilik ve çiçekçilik gibi alanlarda kullanımının ise 50-60 yıl öncesini geçmediğini vurguladı.

    Çolak, turbalıkların dünyada en fazla karbonu depolayan "iklim düzenleyicileri" ve "soğutucu klimalar" olarak çocukların geleceği olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu:

    "Turbalıklar, dünyadaki tüm ormanların depoladığı karbon miktarından daha çoğunu depolamaktadırlar. Bu miktar, atmosferdeki tüm karbon miktarının yaklaşık 3'te 2'si kadardır. Dünya çapında yıllık 150-250 milyon ton karbondioksit, turbalıklar içerisinde depolanmaktadır. Turbalıkların tahrip edilmesi durumunda 'karbon depolayan turbalıklar', 'karbon üreten turbalıklar' durumuna dönmektedir. Kurutularak işletilmiş turbalıklar, dünyadaki sera gazı emisyonlarının yüzde 30'undan sorumludur. Yani insan bindiği dalı kesmektedir. Emisyonları azaltmak için harcanan para dikkate alındığında, turbalıkların korunmasının ne kadar önemli olduğu anlaşılabilir."

    Turbalıkların, dev bir sünger gibi inanılmaz derecede su tutma kapasitesine sahip ve yakın çevrelerindeki taşkınları önlediğine dikkati çeken Çolak, içerisine sızan suyu ve besin maddelerini zararlı maddelerden temizlediğini anlattı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayın.

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu