YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Nisan 2012

Kontrol laboratuvarı şart

  • 4 Nisan 2012 Sabah
    Prof. Dr. Boyraz: "Yeni Hal Yasası uyarınca tüm illerdeki sebze hallerinde ivedilikle kontrol laboratuvarları kurulmalı."

    Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuh Boyraz, ürünlerde ilaç kalıntısı riskinin önüne geçebilmek için bir an önce hallerde kontrol laboratuvarları kurulması gerektiğini söyledi.

    Boyraz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sebze ve meyvelerde tarladan sofraya tarımsal ilaç kalıntısı denetiminin, halk sağlığı açısından olduğu kadar ülke tarımının gelişmesi için de büyük önem taşıdığını söyledi.

    Tarım ilaçlarının, bitkileri zararlı haşerattan korumak veya ürün verimini azaltan hastalıklarla mücadele için kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Boyraz, ''Her ilacın belli bir doğal yok olma süresi vardır. Eğer ilaç örneğin, 21 günlükse, bu ilacın kullanıldığı ürün bu 21 gün dolmadan hasat edilemez, tüketicinin önüne çıkarılamaz. Bu süre kurala uyulmazsa zaman zaman ürünün çekirdeğine kadar işleyen ilaç kalıntısı, yiyen kişinin vücuduna geçer. İlaç kalıntısı her ürün ve ilaç için belirlenen toleransın üzerindeyse risk daha da artmaktadır'' dedi.

    Prof. Dr. Boyraz, bitkide kabul edilebilir toleransın üstündeki ilaç kalıntılarının kanserden sindirim sistemi bozukluklarına, iç organlarında tahribattan ani zehirlenmelere kadar vücuda ciddi anlamda zararlar verebildiğini vurguladı.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu