YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 24 Mart 2012

Buzullar tamamen eriyip yok olacak

  • 23 Mart 2012 Cumhuriyet
    Yeni hesaplamalara göre Grönland'daki kilometrelerce kalınlığındaki buz tabakası iklim değişimine bağlı olarak sanılandan çok daha önce eriyecek.

    Potsdam İklim Araştırmaları Enstitüsü (Almanya) ve Complutense Üniversitesi (İspanya) bilim insanlarının araştırmasına göre, 0.8 ila 3.2 santigrat derecelik ısınma halinde buzullar tamamen eriyecek. Buzun tamamen eriyip yok olması sıcaklığın en az 1.6 derece artmasıyla daha büyük bir olasılık kazanacak. Küresel ısınma iki derecelik sınırı aşmadığı taktirde erime 50.000 yıl içinde gerçekleşecek.

    Ancak iklim gazlarının önlenememesi ve sıcaklığın sekiz derece kadar artması halinde Grönland buzu 2000 yıl içinde tamamen yok olacak, hatta 500 yıl içinde beşte biri erimiş olacak. Endüstrileşmeden bu yana 0.8 derecelik sıcaklık artışı başladı bile. Buna göre kritik sıcaklık sınırına ulaşıldı (Nature Climate Change). Grönland’daki 3000m kalınlığındaki buz tabakasının erimesi, dünya genelindeki deniz seviyesini birkaç metre yükselteceği ve yoğun nüfuslu kıyı bölgelerini su altında bırakacağı için dramatik sonuçlar doğuracak. Olumsuz gelişmelerden milyonlarca insan etkilenecek diyor Alman ve İspanyol bilim insanları. Kuzey Kutbundaki deniz buzunun erimesi aynı sonuçları doğurmayacak.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu