YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Mart 2012

Naylon torbaları ne yapmalı?

  • 20 Mart 2012 Ntvmsnbc
    Avrupa Komisyonu önümüzdeki haftalarda Avrupa'da kullanılan naylon torba miktarının azaltılması için alınabilecek önlemleri açıklayacak.

    Bu konuda düzenlenen yoklamaya katılan 15 bin kişinin çoğunluğu naylon torba kullanımının yasaklanmasını istediklerini bildirdi.

    Avrupa'da her yıl 800 bin ton, tek kullanımlık naylon torbalar tüketiliyor. Komisyon araştırmasına göre 2010 yılında ortalama bir AB yurttaşı 191 adet, bir seferlik torba kullanmış ve bunların sadece yüzde 6'sı geri dönüştürülmüş.

    Her yıl 4 milyarı aşkın naylon torba çöpe atılıyor. Komisyonun Çevreden Sorumlu Yetkilisi Janez Potocnik, "Naylon torbalar ve atılan plastik maddeler çevreyi kirletiyor, doğal hayatı tehdit ediyor ve Büyük Okyanus'ta 15 bin kilometre kareyi aşan bir alana yayılmış 'plastik çorba' yaratıyor." dedi.

    Peki insanın tükettiği naylon torbalar sorununa nasıl bir çare bulunabilir? Hangi yöntemler, nerelerde denendi?

    Kesin yasaklama
    Geçen yıl İtalya Avrupa'da geri dönüşümü mümkün olmayan naylon torbaları yasaklayan ilk Avrupa ülkesi oldu.

    Çin, Güney Afrika, Kenya, Uganda, Tayvan ve Bangladeş gibi bazı ülkeler çok ince olan naylon torbaları yasakladılar. Bangladeş'te, bu tür torbaların kanalizasyon sisteminde tıkanmaya yol açtığı ve ölümcül sellere neden olduğu belirlendi.

    Ruanda, Somali ve Tanzanya'nın aralarında bulunduğu birkaç ülke naylon torba kullanımını tamamen yasakladı.

    Kirlenme konusundan kaygı duyan, deve ve diğer hayvanlara verilebilecek zarardan endişelenen Birleşik Arap Emirlikleri, gelecek yıl geri dönüşümü mümkün olmayan tüm naylon torbaların kullanımını yasaklıyor.

    İngiltere'de bakan yardımcısı Lord Henley, dört yıl boyunca süren düşüşten sonra, 2010'da naylon torba kullanımının yüzde 5 oranında artmış olmasından rahatsız olduğunu söyledi ve İngiltere'de de bir yasaklama kararı çıkarılabileceğini kaydetti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu