YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 14 Mart 2012

"İklim sağlığı"

  • 13 Mart 2012 Ntvmsnbc
    İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki mevcut ve gelecekteki etkileri ile risklerinin belirlenmesi amacıyla "aşırı hava olaylarının insan sağlığı üzerindeki etkileri" yakın takibe alınacak.

    Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın koordinasyonunu üstlendiği ve geçen yıl Mayıs ayında başlatılan İklim Değişikliği Ulusal Eylem Planı çerçevesinde; Sağlık Bakanlığı, ilgili kuruluşların da katılımıyla eylem taslak planı oluşturdu.

    Plana göre, sıcak dalgaları, kasırgalar, seller ve kuraklık gibi aşırı hava olaylarının, mevcut ve geleceğe dair iklim projeksiyonlarına dayanarak insan sağlığı üzerindeki etkileri ve riskleri izlenerek değerlendirilecek. Sağlık Bakanlığının koordinatörlüğünde ve valiliklerin katılımıyla gerçekleştirilecek çalışmanın 2020'de bitirilmesi öngörülüyor.

    Plan kapsamında aşırı hava olaylarının insan sağlığı üzerindeki etkilerinin azaltılması için erken uyarı sistemleri kurularak yaygınlaştırılacak ve acil durum uyarıları yapılacak. Çalışmayı Valilikler, Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler birlikte yürütecek.

    İklim değişikliği, bulaşıcı hastalık ve sağlık riskleri arasındaki bağın araştırılarak önlemlerin belirlenmesi öngörülen plan çerçevesinde, bulaşıcı hastalıklar ve iklim değişikliği arasındaki mevcut ve gelecekteki ilişki araştırılarak takibe alınacak. 2015'de bitirilecek çalışmada Sağlık Bakanlığına, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve valilikler destek verecek.

    Halk sağlığı açısından riskli bölgeler ve buralarda alınacak tedbirler de belirlenecek. İklim değişikliğine bağlı risk haritalarından yararlanılacak çalışmalara yerel yönetimler destek verecek.

    Eylem planına göre, bölgesel olarak tropikal hastalıklar tanı laboratuvarları oluşturulacak veya bazı illerdeki Hıfzısıhha laboratuvarlarının altyapıları bu amaca uygun olarak güçlendirilecek.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu