YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 18 Mart 2012

Yeraltı sularının kaderini bahar yağışları belirleyecek

  • 17 Mart 2012 Cumhuriyet
    Her yıl yaklaşık 4 milyar metreküp yeraltı suyunun tarımsal sulamada kullanıldığı Konya Ovası'nda, bu yıl toprağın kendi neminden faydalanması, basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması ve yağışlarla artan yüzey sularının kullanılması durumunda, yeraltı suyundan yüzde 50 su tasarrufu yapılabileceği bildirildi.

    TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Yrd. Doç. Dr. Fetullah Arık,  yaptığı açıklamada, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında, Türkiye genelinde 1970 yılından itibaren yıllık toplam 643 milimetre yağış olurken, Konya Kapalı Havzası'nda yıllık toplam 318 milimetre yağış gerçekleştiğini ifade etti.

    Konya'da mevsimsel değişimler olsa da 1990'lı yıllardan itibaren gözlenen sürekli yağış azlığının 2009'dan itibaren yön değiştirdiğini belirten Arık, son üç yılda yağışlarda ciddi bir artış yaşandığını söyledi.

    Konya Kapalı Havzası'nda 1 Ekim 2011 ve 29 Şubat 2012 tarihlerinde 5 aylık dönemde toplam 250 milimetre yağış gerçekleştiğini bildiren Arık, ''2011 yılı itibariyle kuraklık azaldı, normal değerlere yakın yağışlar gerçekleşti. 2011 Şubat ile 2012 Şubat arasındaki nemlilik indekslerine baktığımız zaman, bazı yerler normal, diğer yerler de nemli görülüyor. 24 aylık kuraklık değerlendirmesinde Konya'nın büyük bir bölümünün orta ve çok nemli alanda kaldığını söyleyebiliriz'' dedi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu