21 Eylül 2007 - Milliyet
Barajlardaki su hızla tükeniyor. Doluluk oranının yüzde 1.7'ye indiği Ankara'da 45 günlük su kaldı. Barajlarındaki su oranı yüzde 16.49'a gerileyen İstanbul'un ise 72 günlük suyu var
ŞENOL DEMİRCİ İstanbul MERİÇ TAFOLAR Ankara
Eylül ayında beklenen yağmurlar da gelmedi. Barajlardaki su gün geçtikçe azalıyor. Başkente içme suyu sağlayan barajlardaki doluluk oranı DSİ verilerine göre yüzde 1.7'ye geriledi. Ankaralı, içme suyu sıkıntısının çözümü için aralık sonuna yetiştirilmesi planlanan Kızılırmak projesini beklerken, barajlarda en fazla 45 günlük su olduğu belirtildi.Ankara Büyükşehir Belediyesi, Kesikköprü'den su getirme çalışmalarını aralık sonunda tamamlayabileceğini açıklarken, DSİ verilerine göre Ankara barajlarındaki genel su miktarı yüzde 1.7'ye kadar düştü. Ankara'ya içme suyu sağlayan barajlardan en yüksek hacme sahip (1 milyar 376 milyon metreküp) olan Çamlıdere barajındaki doluluk oranı yüzde 1'e inerken bu barajda 12 milyon metreküp dolayında su kaldı.
İstanbul'da da durum kötüİstanbul'un hali de daha iç açıcı değil. İstanbul'a su sağlayan barajlarda şu sıralar 142 milyon metreküp (yüzde 16.49) bulunduğunu belirten İSKİ yetkilileri, İstanbul'un 72 günlük suyunun bulunduğunu, kente önemli bir su rezervi sağlayacak olan Melen Çayı Projesi'nin tamamlanmasına ise 12 kilometre kaldığını bildirdi. Eylül ayı itibariyle günlük su tüketiminin yeniden 2 milyon metreküp düzeylerine yüksekliğine dikkat çeken İSKİ yetkilileri, "İstanbullular yaz aylarının bitimi ile tasarrufu bıraktı. Kazandere, Papuçdere ve Alibey barajlarında su tamamen tükendi. Son yağışlar 6-7 günlük su sağladı. İstanbullular tasarrufa devam etmeli" dedi.Kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya kalan İstanbul'a önemli bir su rezervi sağlayacak Melen Çayı Projesi ise aksamadan ilerliyor. İstanbul'a yıllık 268 milyon metreküplük bir kaynak sağlanacak Melen Projesi'nin İstanbul'a ulaşması için 12 kilometrelik bir hat kaldığı, bunun da 30 günlük bir çalışmayla tamamlanacağı açıklandı. Melen'den Ömerli Barajı'na günde 750 bin metreküp su gelecek. DSİ 1. etabı tamamladığında İstanbul'a 268 milyon metreküp su verilecek.
İstanbul'un su kaynaklarında son durum şöyle:
TERKOS: 54 milyon 553 bin metreküp ÖMERLİ: 32 milyon 535 bin metreküp DARLIK: 26 milyon 624 bin metreküp.BÜYÜKÇEKMECE: 6 milyon 711 bin metreküp.SAZLIDERE: 17 milyon 494 bin metreküp. ELMALI: 3 milyon 928 bin metreküp. ISTRANCA: 658 bin metreküp.
Meteorolojiden yağış uyarısı
ANKARA MilliyetMarmara Bölgesi başta olmak üzere yurdun batı kesimlerinde yağmur ve sağanak şeklinde yağış görüleceği bildirildi. Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü'nden yapılan "meteorolojik uyarı"ya göre, Balkanlar üzerinden gelen yağışlı hava kütlesine bağlı olarak Trakya'da görülen yağışların, bugün Marmara ve Batı Karadeniz'de, yarın Marmara, Batı Karadeniz ile Afyon, Kütahya ve Eskişehir çevrelerinde, pazar günü Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Batı Akdeniz, Batı Karadeniz ile İç Anadolu'nun kuzeybatısında aralıklarla devam etmesi bekleniyor.Hava sıcaklığı bugün yurdun kuzeybatı kesimlerinde, hafta sonu iç ve batı bölgelerde 6-8 derece azalacak. Rüzgâr da yurdun kuzeybatı kesimlerinde, kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esecek.Marmara bölgesi başta olmak üzere yurdun batı kesimlerinde yağmur ve sağanak şeklinde görülecek yağışlar ile kuvvetli ve kısa süreli fırtına şeklinde esmesi beklenen rüzgârın oluşturacağı ani sel, su baskını ve taşkın gibi olumsuz şartlara karşı vatandaşların ve ilgililerin tedbirli olmaları gerekiyor.
http://www.milliyet.com.tr/2007/09/21/guncel/axgun02.html
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013