YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Şubat 2012

"GDO'lu soya tehlikesi"

  • 15 Şubat 2012 Ntvmsnbc


    Biyogüvenlik Kurulu’na GDO’lu 3 soya türünün gıda amaçlı ithalatı için yapılan izin başvurusu tepki yarattı...

    Tüm Gıda İthalatçıları Derneğin’in geçtiğimiz günlerde Biyogüvenlik Kurulu’na başvurarak GDO’lu 3 soya türünün gıda amaçlı ithalatına izin verilmesini talep etmesi tepki uyandırdı.

    Konu ile ilgili olarak Fikir Sahibi Damaklar, Slow Food hareketinin kurucusu Defne Koryürek şunları söylüyor: "Gıda amaçlı GDO'lu soyanın ithal edilmesi artık ürünlerin içeriğinde GDO'lu soya olabileceği anlamına geliyor. Bu bir ve fevkalade önemli bir durum. Zira içinde soya olmayan hemen hemen hiç bir paketli/endüstriyel gıda mevcut değil! Margarinden, peynire, ekmekten, gofrete, sakıza... her yerde soya var!

    İkinci olarak oran mevzuu mesele olacak. Binde 9 diye bir kaide var, bir ürünün içeriğinde binde 9 kadar GDO'ya AB izin veriyor ve etikete yazma gereği görmüyor. Biz de AB uyum gayreti içerisinde bu esası benimsedik 2010'da ama mevzuatı net yazmadık: ürünün toplamında binde 9 mu yoksa her bir içerik için binde 9 mu, belirsiz. Yani bir gofrete eklenen soya lesitini, soya lesitininin binde 9'u oranında mı GDO'lu olabiliyor yoksa gofretin binde 9'u oranında mı? Bunlar çok kafa karıştırıcı meseleler haline gelecektir ve o arada acaba neler yiyecek çocuklarımız, düşünemiyorum bile!

    Üçüncü olarak, bu gıda amaçlı GDO'lu soya ithalat iznini ardından şüphesiz sıra GDO'lu türlerin biyo yakıt amaçlı ekim dikimi konu edilmeye başlanacak! Yol, belli. Bugün dur demediğimizde yarın elimizden gidecek korkarım.

    Bu arada, biliyorsundur, gıda sanayii GDO'lu soyaya muhtaç değil. Soya, gıda sanayiinde en çok lesitin olarak kullanılıyor ve GDO'lu soya lesitinine alternatif GDO'suz ayçiçek lesitini var!"


    Fikir Sahibi Damaklar/Slow Food Türkiye hareketi, Tüm Gıda İthalatçıları Derneği’nin “GDO’lu soya” ithalatı izni isteğine karşı sosyal medyada imza kampanyası başlattı.

    Kampanyada özellikle TÜGİDER’in üye firma ve kuruluşlarına “Siz, TÜGİDER’in bu başvurusunu onaylıyor musunuz? Siz, çocuklarımızın GDO’lu gıdaya maruz kalmasına razı mısınız? Yoksa, biz bugün ne kadar para kazandığımıza bakarız, mı diyorsunuz?” sorusu soruluyor.

    Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak ise konuyla ilgili olarak, Türkiye'ye ithal edilen tüm ürünler gibi soya ve türevlerinin de çok sıkı denetlendiğini ve gıda amaçlı genetiği değiştirilmiş hiçbir soya ürününün ülkeye girmediğini söyledi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu