22 Eylül 2007 Milliyet
Balık çiftlikleri, yanlış yer ve umursamazlık nedeniyle denizlerimizi öldürüyor, turizmi bitiriyor. Bunu herkes biliyor."Bol Balık" projesi, "Türk Mucit" yarışmasında, halkın oyları ile birinci oluyor. Balık çiftliklerinin zararını halk biliyor ve önlenmesini istiyor.
Yetkililerden çıt yok!İskender (İsko) Aruoba daha 1970'li yıllarda anlatıyor: "Koyun önünü kafesle kapatıp içinde balık yetiştireceksin!" Rallicilik peşinde koştuğumuz o 20'li yaşlarda, "limited slip" diferansiyel tartışmaları arasında İsko'yu hayretle dinliyoruz. Denizlerde balık o kadar çok ki, "kuyruğunu sarkıtsan" balık takılıyor.Ve balık çiftlikleri Türkiye'ye geliyor. Rahmetli Tosun Moran, Güllük (Mandalya) Körfezi'nin ucundaki Kıyıkışlacık'ta (İassos) çiftliğini kurarken İngiliz uzmanlara danışıyor. Kızı Gül'ü su ürünleri okumaya yönlendiriyor. Amacı çiftliklerde balık üretiminin doğru yapılmasını sağlamak. Heyhat burası Türkiye!Yetkililer geleceği görüp gerekli kuralları belirlemeyince, çiftlikler doğaya zarar vermeye başlıyor. Yavru balık katliamı, deniz kirliliği, inanılmaz güzellikteki koyların bir bir elden çıkması!
"Ülkeye kötülük etme"Ve İsko, Tosun Moran'a balık çiftliği kurmak istediğini söylüyor. Yanıt kısa: "Herkes gibi yapacaksan, hemen vazgeç! Ülkeye kötülük etme!" Tosun bey bunları söylediğinde kendi balık çiftliklerini kapatmış. Yıllarca kimseye laf anlatamadığı için.İsko, Tilkicik Koyu'nda küçük bir çiftlik kuruyor. Ama altında torbası ile! Yani kendi buluşu olan, gerek yem gerek balık dışkılarının deniz dibinde çökelmesini, ötrifikasyon nedeniyle denizin oksijenini bitirmesini önleyecek düzeneği ile! Maliyeti artırıyor ama İsko'nun aklı avantaya yatmaz! İskender elinde proje, başlıyor gelen bütün Tarım ve Köyişleri Bakanlarını dolaşmaya. O anlatıyor, onlar dinlemiyor! Denizler tükeniyor. Her türlü kirlilik yaratan, kişi başına en çok geliri bırakan yat turizmini Mandalya Körfezi'nden uzaklaştıran balık çiftlikleri Ege'de kanser gibi yayılıyor.Ve "Bol Balık Projesi", NTV "Türk Mucit" yarışmasında, zamanımızda yöneticilerden çok adım ileride olan halkın oyları ile açık ara birinci oluyor! Yıllarca İskender ile balık çiftlikleri konusunda tartışan ama bu buluşunu destekleyen bir kişi olarak mutlu oluyorum.İlgililer hâlâ çiftliklere, hem de bugünkü haliyle, karşı çıkar gibi yapıp arka çıkıyorlar!Suç İskender'de! Başımıza icat çıkarıyor!
Balık zekâyı geliştirir!
Balık avı sezonu açıldı. Görsel medya, bu yıl da soluğu Karadeniz'de aldı. Koca koca gırgır teknelerinin reislerini ekrana çıkarıp konuşturdu.Reisler pek memnun değiller hallerinden! Palamut beklerken istavrit ve mezgite razı olmuşlar! Eh deniz bu! Atalarımız "Kısmet" demişler.Ama bir reis çıktı ki ekrana, şaşkınlıktan dilimi yutayazdım!Reis demeci patlattı: "Bu yunuslar var ya yunuslar! İşte balık yokluğundan bu yunuslar sorumlu! Bunlar hem balığı yiyorlar hem de başka yere sürüyorlar!"Reis yaşamını balığa bağlamış ama balıklar ve balıkçılık konusunda hiçbir şey bilmiyor. Yıllar önce yunusları yine kendileri, üstelik devletin verdiği mavzerler ve mermilerle vurduklarında dengenin nasıl altüst olduğunu ve bütün balıkların nasıl azaldığını bile anımsamıyor. Ama kendinden menkul, bilgi sahibi olmadan oluşturduğu fikrini açıklıyor!Düşündüm neden diye. Ve galiba buldum.Malum balık insan beynini olumlu etkiler ve zekâyı artırır. Ama doğanın kuralı bellidir. Doğada hiçbir şey yoktan var olmaz. Ve ancak var olan artabilir.Bazıları bütün denizi yese fark etmez!Yok ki nasıl artsın?
http://www.milliyet.com.tr/2007/09/24/cumartesi/yazumar.html
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013