YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Şubat 2012

Gelecek için "adım adım"

  • 06 Şubat 2012 Ntvmsnbc

    Geleceğin tohumlarına destek olanlar, adımlarını Mart ayında Antalya’da gerçekleştirilecek Runtalya’da atacak.

    Tohum Takas Ağı'nı desteklemek için  Runtalya, 04 Mart 2012’de Antalya'da.

    Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin Adım Adım Oluşumu desteği ile gerçekleştirdiği projede atalarımızdan kalma tohumlar gelecek nesillere aktarılıyor. Proje kapsamında kaybolmaya yüz tutmuş yerel tohum çeşitlerimiz araştırılarak, TaTuTa ve diğer ekolojik çiftliklerde ekiliyor, çoğaltılıyor ve tohum severlerle paylaşılıyor. 

    Buğday Derneği, kurulduğu yıllardan bu yana tarımsal biyolojik çeşitliliğin korunması, kırsal yaşamın devamlılığı ve doğa dostu geleneksel yaşamın sürekliliğinin sağlanması amacıyla çok sayıda projeyi hayata geçirdi ve her zaman yerli tohumlarımızın önemine dikkat çekti.
    Dernek, 2007 yılında “Türkiye’nin Tarımsal Biyolojik Çeşitliliğinin Korunması için Tohum Ağı” projesi ile, tarımsal biyoçeşitliliğin korunmasına destek olan tüm tarafların bir araya gelmesini sağladı ve projeyi uygulamaya koydu. Proje halen “Türkiye Tohum Ağı Sekreteryası ve Geleneksel Çiftçilik Eğitim” projesi adı altında Emanetçiler Derneği tarafından sürdürülüyor.

    Buğday Derneği 2011 yılında başlattığı Tohum Takas Ağı Projesi ile, proje koordinatörleri ve ziraat mühendisleri öncülüğünde yok olmak üzere olan ya da nesli tehlike altına girmekte olan atalık tohumlarımız başta olmak üzere, üretimde çeşitli nedenlerle artık kullanılmayan yerli tohum çeşitlerimiz araştırılarak temin edilecek, ardından TaTuTa ve diğer ekolojik üretim yapan çiftliklerde ekimleri sağlanacak. Proje kapsamında, tohumların büyüme ve gelişme süreçleri izlenerek her tohuma özgü karakteristik bilgilere ulaşılması da hedefleniyor. Her ekilen tohumdan yaşamın sürekliliğinin timsali olarak tohumluklar   alınacak ve bu tohumlar da çeşitli etkinliklerle tohum severlerle paylaşılacak. Aynı zamanda bu tohumların, yerel tohum çeşitlerinin korunmasının gerekliliğine inanan hobi bahçeleri, balkon bahçeleri gibi kentsel tarım modellerine de ulaştırılması sağlanacak.

    Tüm bu faaliyetler sonucunda yerel tohum çeşitlerinin korunmasına inanan tüm çiftçi ve tohum severler arasında bir “yerel tohum takas ağı” oluşturulması hedefleniyor.

    Adım Adım Oluşumu’nun katkılarıyla gerçekleştirilecek olan kampanya kapsamında 60.000 TL bağış toplanması hedefleniyor. Proje kapsamında minimum 15 dönüm arazide en az 3 yerli tohumun ekilmesi ve çoğaltılması planlanıyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu