YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 06 Ocak 2012

05 Ocak 2012 Radikal

  • 05 Ocak 2012 Radikal

    Türkiye'nin en büyük sanayi merkezlerinden Kocaeli'de geçen yıl çevreyi kirlettiği tespit edilen 4 tesis kapatıldı, 173 tesise 3,5 milyon lira ceza verildi 
     
    Kocaeli Valisi Ercan Topaca, kentte çevrenin korunması konusunda tedbirler aldıklarını, sanayicilerle yaptıkları toplantılarda sanayi-çevre dengesinin çok iyi korunması gerektiğine dikkati çektiklerini ifade etti.
    Sanayicinin önündeki her türlü engeli kaldırdıklarını belirten Vali Topaca, şöyle konuştu:
    "Çünkü bu memleketin, bu ülkenin geleceğinin üretimle ve refah artışıyla korunacağının bilincindeyiz. Bu çerçevede sanayicimizin de işini zorlaştırmadan, onlarla üretim yapılsın istiyoruz. Sanayi gelişsin ancak çevreye, toprağa, suya ve havaya zarar vermeden bu faaliyetlerin olması konusunda sürekli arkadaşlarla değerlendirmeler yapıyoruz. Tabii ki her türlü çalışmaya rağmen zaman zaman mevzuatta öngörülen limit değerlerini aşan gaz salımı, toz filtresinin çalışmaması nedeniyle toz salımı olabiliyor. Suya ve körfeze bırakılan su yeterince arıtılmadan bırakılmış olabiliyor veya çevrede kokuya neden olan bazı faaliyetler olabiliyor. Bunları da etkin bir şekilde takip ederek havayı, suyu ve doğal ortamı korumaya çalışıyoruz."

    Geçen yıl çevrenin korunmasına yönelik çok ciddi tedbirler aldıklarını kaydeden Topaca, şunları söyledi:
    "Geçen yıl 173 tesise toplam 3,5 milyon lira ceza uyguladık. İş yerlerini gruplandırdığınız zaman geçici faaliyet durdurma, kısmi faaliyet durdurma gibi cezaların da olduğu bazı yaptırımlar uygulandı. Bir kısım iş yerlerinin de tamamıyla faaliyetleri durduruldu. Bir sunta fabrikası kapatılarak faaliyetlerine izin verilmedi. Onlar da başka alanlarda faaliyet göstermeye başladı. Bunların dışında faaliyetleriyle çevre kirliliğine yol açtığı tespit edilen 3 tesisin faaliyetleri uzun süreli durduruldu. Alınması gereken teknik tedbirler alındıktan sonra 3-4 aydan sonra yeniden açıldı."

    Geçen yılın başında yayımladıkları genelgeyle online baca gazı ölçüm sistemine dahil olmayan bazı sanayi tesislerini de sisteme aldıklarına işaret eden Topaca, şu an online baca gazı ölçüm sisteminin 75 noktada yapıldığını söyledi.
    İşletmelerin çoğunun online baca gazı ölçüm sistemine dahil olduğunu belirten Topaca, bu sisteme dahil olmayan firmaların da sisteme dahil edileceğini, bu şekilde anlık kontrolün sağlanacağını bildirdi.
    Çevrenin korunması konusunda Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin de yaptığı çalışmalar olduğuna dikkati çeken Topaca, özellikle atık su arıtma konusunda mesafe alındığını bildirdi.
    Evsel atıklar ile sanayi atıklarının yüzde 96’sının arıtıldıktan sonra körfeze veya doğal ortama bırakıldığına dikkati çeken Topaca, şöyle konuştu:
    "Bu yönüyle Türkiye’de örnek gösterilecek bir yer Kocaeli. Geçmişte çok büyük çevre sorunları yaşamış, Körfez’in kokusunu ve pisliğini hissetmiş bir kent. Artık körfezdeki su kalitesinin iyileşmesinin, doğal ortamın yıllar önceki
    şartlara kavuşmasının sevincini yaşıyoruz. Gün geçtikçe İzmit Körfezi daha güzel, daha berrak, içerisinde her tür balığın yaşadığı bir ortama dönüşüyor. Bu çerçevede sadece belediyemizin değil sanayicilerimizin de yatırımları var.  Özellikle Dilovası Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulan arıtma tesislerinde hem evsel hem de sanayi atıklarının arıtılması suretiyle körfez ciddi bir tehlikeden, tehditten ve kirlilikten kurtarılmış oluyor."
    Vali Topaca, Dil Deresi’nin ıslahına yönelik çalışmalar yapılacağını belirterek, "Bu yıl inşallah atık su arıtma tesisleri kuruduktan sonra Dil Deresi’nin ıslahı yapılarak derenin etrafı insanların çay içebileceği bir alan
    haline getirilecek" dedi.

    Valilik olarak çevre konusunda sürekli teyakkuz halinde olduklarını ifade eden Topaca, "Çevre ve hava kirliliğiyle ilgili verileri anında izleyerek ortamın kötüleşmesini engelliyoruz. Havayı, suyu ve çevreyi koruma konusunda
    kararlıyız" diye konuştu.

    Dilovası’ndaki toz tabakası
    Geçen Kurban Bayramı’nın 2. günü Dilovası’nda bitki örtüsü ve araçların üzerinde toz tabakası oluştuğunu, bununla ilgili inceleme başlattıklarını belirten Topaca, şunları kaydetti:
    "Hemen numune alındı, TÜBİTAK’a gönderildi. TÜBİTAK incelemeleri yaptı ve bize rapor verdi. Raporda bir tesisin bacasından çıkan gaz ile araçların ve bitkilerin üzerindeki tozun aynı olduğu belirlendi. Dilovası’nda araçların ve bitki örtüsünün üzerindeki toz katmanına neden olan tesise 65 bin lira ceza uyguladık. Tesis buna itiraz etti. Kurumun, online baca gazı ölçme sistemine dahil olduğunu ve o tarihlerde baca gazı ölçüm sistemine göre kendi bacalarında sorun olmadığı yönünde itirazı oldu. Tekrar o kurumun bünyesindeki bacalardan
    numune aldık. Tekrar o numuneleri TÜBİTAK’a gönderdik. Tahmin ediyorum 10 güne kadar TÜBİTAK’ın yeni numunelerle ilgili sonuçları ortaya çıkacak ve bunu da kamuoyuyla paylaşacağız. Tabii kesin olarak sonuçlanmayan bir çalışma konusunda kurum adı vererek açıklama yapmak uygun değil. TÜBİTAK’ın değerlendirmesinin ardından toz katmanın niteliğini, nereden çıktığını kamuoyuna açıklayacağız."

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu