07 Aralık 2011 Ntvmsnbc
Germanwatch ve Avrupa İklim Eylem Ağı'nın hazırladığı iklim endeksinin ilk üç sırası, dünyada hiçbir ülke küresel ısınmayı iki dereceyle sınırlandırma hedefi doğrultusunda yeterli çaba göstermediği için boş bırakıldı.
Alman çevre kuruluşu Germanwatch ve Avrupa İklim Eylem Ağı aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 61 ülkeyi mercek altına aldı ve bu ülkelerin karbondioksit salınım oranları ile iklim politikalarını baz alarak karnelerini çıkardı. İki kuruluşun oluşturdukları iklim endeksi pek de olumlu bir bilanço sunmuyor.
Dünya üzerinde hiçbir ülke, küresel ısınmayı iki dereceyle sınırlandırma hedefi doğrultusunda yeterli çaba göstermediği için endeksin ilk üç sırası boş bırakıldı.Dördüncü sırada yer verilen İsveç, düşük karbondioksit salınımı ve emisyonlardaki düşüş eğilimi nedeniyle en iyi sonucu almış. İsveç'i İngiltere ve Almanya izliyor.
Germanwatch'tan Christoph Bals, Almanya'nın karnesiyle ilgili şunları söylüyor: “Almanya durumunu biraz iyileştirdi. Bu iyileşmede enerji dönüşümü ve yenilenebilir enerjiler alanında dinamizmin artması rol oynuyor. Diğer yandan Almanya da küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma yolunda değil."
Daha önceki iklim müzakerelerinde küresel ısınmanın 1990 yılındaki seviye baz alınarak iki santigrat dereceyle sınırlandırılması hedefi benimsenmişti.
Avrupa'daki iklim politikalarında Hollanda'daki gidişat ise endişe uyandırmaya başladı. Germanwatch'ın endeksinde bir önceki yıla göre 12 sıra birden gerileyen Hollanda'da karbondioksit salınımı hızla artıyor. Ancak notlandırmada karbondioksit salınım oranlarının yanında ülkelerin iklim politikaları da dikkate alınıyor. İşte bu noktada Avrupa'da Hırvatistan, Polonya ve Türkiye kara listede. Bu üç ülke dünyada havayı en çok kirleten ülkelerden biri olan ABD ile birlikte ‘en kötüler' arasında yer alıyor.
Germanwatch ile birlikte endeksi hazırlayan Avrupa İklim Eylem Ağı'nın Direktörü Wendel Trio, “ABD listede 52'nci sırada, yani çok altlarda. ABD'nin, hâlâ kişi başına en çok sera gazına yol açan ülkelerden biri olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu hiç de şaşırtıcı değil. Ayrıca bu ülkede eyaletler bazında karbondioksit salınımını sınırlandıracak siyasî araçlar da bulunmuyor” değerlendirmesini yaptı.
Dünyada en fazla sera gazına yol açan ülkelerden Avustralya ise güçlü direnişe rağmen yürürlüğe soktuğu kömür vergisi sayesinde on sıra birden atlayarak 48'inci sıraya yükseldi. Hızla kalkınmakta olan ve kalabalık nüfusa sahip Hindistan ve Çin gibi ülkelerdeki gelişmeler de yakından izleniyor. Hindistan hızla artan karbondioksit emisyonları nedeniyle 13 sıra gerileyerek endekste 23'üncü sıraya düştü. Wendel Trio, Hindistan'ın kişi başına düşen emisyonlara bakıldığında kalkınmanın eşiğindeki ülkeler arasında en iyi durumda olduğunu, ancak güçlü ekonomik büyüme nedeniyle emisyon oranının da çok hızlı bir şekilde artabildiğini belirtiyor. Çin ise 61 ülkelik listede 57'nci sırada.
Trio, "Çin dikkat çekici, özel bir vaka. Yenilenebilir enerjilerin teşviki gibi bazı iyi politikalar izliyor ama henüz etkilerini göremiyoruz. Çin'deki karbondioksit salınımı artmaya devam ediyor. Bu nedenle 57'nci sırada yer verdik” diyor.
Listenin en sonunda yer alan, dünyanın en ‘kirli' ülkeleri ise Suudi Arabistan, Kazakistan ve İran. Trio bunun nedenini şöyle açıkladı: “Suudi Arabistan, Kazakistan ve İran. Bu şaşırtıcı değil. Çünkü bunlar sadece kişi başına en yüksek emisyonlara sahip ülkeler değil. Aynı zamanda bu ülkelerde sera gazı salınımını sınırlandıracak hiçbir yasal düzenleme de bulunmuyor.”
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013