YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Eylül 2007

Şeftali çekirdeğiyle 'temiz' enerji!

  • Türkiye'nin altındaki milyarlarca ton düşük kalite linyiti meyve çekirdeği ve prinayla yakıp daha 'çevreci' yapmak için proje geliştirildi. TÜBİTAK MAM'da proje için pilot termik tesis kuruluyor. Hedef, ekonomiye yüzde 8-10'luk ek yerli kaynak yaratmak    

    20/09/2007 Radikal

    Türkiye'nin altındaki milyarlarca ton düşük kalite linyiti meyve çekirdeği ve prinayla yakıp daha 'çevreci' yapmak için proje geliştirildi. TÜBİTAK MAM'da proje için pilot termik tesis kuruluyor. Hedef, ekonomiye yüzde 8-10'luk ek yerli kaynak yaratmak 

    ANKARA - Düşük kaliteli linyit kömürünün 'biyokütle'yle daha temiz enerjiye dönüşmesi için iddialı bir proje başlatıldı. TÜBİTAK destekli projede hedef, düşük kaliteli linyiti, meyve suyu endüstrisi atığı şeftali ve kayısı çekirdekleri, zeytinyağı atığı prina, orman işletmeleri ve tarlaların atığıyla birlikte yakarak 'daha çevreci' bir yakıt elde etmek. Bu amaçla, Gebze'deki TÜBİTAK MAM'da 700 kilovat kapasiteli pilot termik tesis kurulacak.
    'Biyokütle ve Biyokütle-Kömür Karışımlarını Dolaşımlı Akışkan Yatakta Yakma Teknolojisinin Geliştirilmesi' adlı poje Türkiye'nin elindeki biyokütle rezervinin etüt edilip yeterli bulunmasıyla başladı. Proje yürütücüsü ODTÜ Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Aysel Atımtay umutlu: "Biyokütlenin yakılarak kullanılması ulusal ekonomiye yılda yüzde 8-10 oranında ek enerji kaynağı sağlayabilecek. Sera gazı emisyonlarının azaltılmasında da biyokütlenin kullanılması büyük önem taşıyor."
    Proje 1 Eylül'de Elektrik İşleri Etüt İdaresi'nin (EİE) isteğiyle başlatıldı. ODTÜ, TÜBİTAK-MAM ve GAMA Güç Sistemleri AŞ'den oluşan ortak ekiple yürütülüyor. 2010'da sona ermesi hedefleniyor.

    Daha çok enerji daha çok iş
    Atımtay proje başarıya ulaştığında Türkiye'de yeni iş alanlarının açılacağını, enerjide yerli kaynakların kullanımı oranının artacağını, kırsal kesimin kendi enerjisini üreteceğini, KOBİ ve OSB'lere enerji sağlanacağını, enerji tarımı ve enerji ormancılığının gelişeceğini söyledi.
    Türkiye, 9.3 milyar tonluk linyit rezerviyle dünya 11'incisi. Bu rezervin yüzde 46'sı Elbistan Havzası'nda bulunan genellikle düşük kaliteli linyit. (aa, Radikal)

    http://www.radikal.com.tr/haber.php?haberno=233396    

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu