YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 07 Ekim 2011

Seyfe Gölü'nde çalışmalar sürüyor

  • 4 Ekim 2011 Cumhuriyet

    Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Kırşehir'de bulunan ve geçtiğimiz yıllarda düzensiz su kullanımı ve kurak geçen mevsimler neticesinde kuruyan Seyfe Gölü'ndeki çalışmalarını sürdürüyor.

    Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 2015 Nisan sonu itibarıyla Seyfe Gölü'nde su seviyesinin 1.114 metre kotunda olmasını planladıklarını bildirdi. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Türkiye'nin önemli sulak alanlarından Seyfe Gölü'nün, kurak geçen yaz aylarına rağmen başta flamingolar olmak üzere birçok kuş türünü misafir etmeye başladığı belirtildi. Açıklamada, birçok göçmen kuş grubunun akın ettiği Seyfe Gölü'nde bir zamanlar nesli tükenme tehdidiyle karşı karşıya kalan flamingolarla birlikte 187 kuş türünün barındığına işaret edildi.

    Geçtiğimiz yıllarda düzensiz su kullanımı ve kurak geçen mevsimler neticesinde kuruyan gölün, 7 Eylül 2011'de çekilen fotoğraflarda görülebileceği gibi muhteşem bir tabii manzara sunduğu ifade edildi. Orman ve Su İşleri Bakanlığının, Seyfe Gölü'nün çevresindeki sulak alan ekosistemleri ile birlikte kendine özgü yaban hayatını yeniden dünya çapında dikkati çeken zengin bir sulak alan haline getirmek için faaliyetlerine devam edeceği belirtildi.

    Açıklamaya göre, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Türkiye'de toplam alanı 1 milyon hektarı aşan 300'den fazla sulak alan bulunduğunu ifade ederek, bu alanların 135'inin uluslararası öneme sahip olduğunu vurguladı. Seyfe Gölü'nün karşı karşıya kaldığı problemlerin belirlenmesi ve ekolojik işleyişinin, peyzaj bütünlüğünün korunarak akılcı kullanımının sağlanmasını hedeflediklerine değinen Eroğlu, bu çerçevede, 2008 yılında Seyfe Gölü Sulak Alan Yönetim Planı'nı hazırladıklarını belirtti.
     

    Gölde 187 kuş türü barınıyor

    Gölün birçok kuş türünün uğrak mekanı haline gelmesinin sevindirici olduğunu dile getiren Eroğlu, şunları kaydetti: ''Yazın gölün su seviyesinin yüksek olmasının sebeplerinden biri de sulama pompalarının kapatılarak gölün beslenmesinin sağlanmasıdır. Ayrıca Seyfe Pınarı'ndan oluşan tatlı su göleti, balıkların yetişmesi, sazlıkların oluşması, su kuşlarının üremesi ve yaşaması için kaynak oluşturuyor. Çevresel Maksatlı Tarımsal Arazilerin Korunması Projesi ile yöredeki mevcut bitki türünün değiştirilerek, sulama, toprak işleme, ilaçlama ve gübreleme metotlarının tabiata vermiş olduğu zararın en düşük seviyeye indirilmesi hedeflenmiştir. 2015 yılı Nisan ayı sonu itibarıyla Seyfe Gölü'nde su seviyesinin 1.114 metre kotunda olmasını planlıyoruz. 2015 sonuna kadar alanda tarım, hayvancılık, rekreasyon gibi sosyo-ekonomik faaliyetlerin alanla uyumlu ve biyolojik çeşitliliği koruyacak şekilde yapılmasını planlıyoruz.''

    Eroğlu, Seyfe Gölü sulak alan ekosistemindeki kuş çeşitliliğinin, popülasyonunun ve yaşam ortamlarının sürekliliğinin sağlanmasının yanında alanın ulusal ve uluslararası ortamda tanınır bir yer haline gelmesinin de hedefleri arasında bulunduğunu bildirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu