YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 16 Ağustos 2011

Yasak avın bedeli

  • 05 Ağustos 2011 Ntvmsnbc

    Yasak av için yılda ortalama 2 bin 500 yasal işlem yapılırken, avcılardan yaklaşık 2 milyon lira idari para cezası ve tazminat bedeli toplanıyor.

    Denetimlerde yılda ortalama 3 bin 500 yasak av aracı ve 2 bin av hayvanına da el koyuluyor.

    Avcıların, avlanma hakkını elde edebilmeleri için Halk Eğitim Merkezleri ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim kurumlarında 32 saatlik avcılık eğitimi alması gerekiyor. Avcılar, 50-120 TL arasında değişen avcılık ücretlerini ödeyerek avlanabiliyor.

    Av sahaları ve avcılar, jandarma, polis, Orman ve Su İşleri Bakanlığı teşkilatı, köy muhtarları ve köy bekçileri, fahri av müfettişleri tarafından denetlenirken, bu kişilerin, av kabahati işleyenler hakkında tutanak düzenlemeye ve kullanılan eşyalar yasak ise bunlara el koymaya yetkisi bulunuyor.

    Buna göre, denetimler kapsamında avcıların öncelikle avlanma izin kartlarına bakılıyor. Gece avı yapanlar, ağaçlandırma sahaları, meskun mahaller, karayollarına yakın yerler, milli parklar, yaban hayatını geliştirme sahaları gibi avlanmanın yasak olduğu ya da avlanma planı dışındaki yerlerde avlananlar hakkında yasal işlem yapılıyor.

    Yasaklara uymayan avcılara işledikleri fiile göre idari para cezası verilirken, zehirle avlanmak gibi suç teşkil edecek şekilde avlananlar mahkemeye çıkarılıyor. Ayrıca avda kullandıkları eşyalar yasak ise bunlara da el koyuluyor.

    Bunun dışında nesli tehlikede olan hayvanların avlanması durumunda avcıdan, idari para cezasına ek olarak daha önce Bakanlık tarafından belirlenen tazminat bedeli tahsil ediliyor.

    Denetimler kapsamında geçen yıl 4 binden fazla yasal işlem yapılırken, 2 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı. Bu yıl Temmuz ayına kadar bin 200 civarında avcıya yasal işlem uygulanırken, 600 bin liraya yakın idari para cezası kesildi. 2003 yılından bu yana ise 21 bin 500 yasal işlem gerçekleştirilirken, 12 milyon liranın üzerinde para cezası uygulandı. Avcılardan avlanması yasak hayvanlar için talep edilen tazminat bedeli ise 2003 yılından bu yana toplam 4 milyon lira oldu. Böylece her yıl yasak avdan alınan ceza bedeli ortalama 2 milyon lirayı buldu.

    Geçen yıl 2 bin 720 av hayvanına ve 3 bin 427 eşyaya el konulurken, son 6 yılda yaklaşık 10 bin av hayvanı ile 17 bin 500 civarında eşya ele geçirildi.

    Yetkililer, el konulan hayvanlardan yaralı olanların tedavi edildiğini, sağlıklı olanların doğaya bırakıldığını, eşyaların ise mülkiyeti kamuya geçirilerek satıldığını, elde edilen tüm gelirlerin yaban hayatının gelişmesi için kullanıldığını belirtti.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu