05 Ağustos 2011 Ntvmsnbc
Yasak av için yılda ortalama 2 bin 500 yasal işlem yapılırken, avcılardan yaklaşık 2 milyon lira idari para cezası ve tazminat bedeli toplanıyor.
Denetimlerde yılda ortalama 3 bin 500 yasak av aracı ve 2 bin av hayvanına da el koyuluyor.
Avcıların, avlanma hakkını elde edebilmeleri için Halk Eğitim Merkezleri ve Milli Eğitim Bakanlığına bağlı özel eğitim kurumlarında 32 saatlik avcılık eğitimi alması gerekiyor. Avcılar, 50-120 TL arasında değişen avcılık ücretlerini ödeyerek avlanabiliyor.
Av sahaları ve avcılar, jandarma, polis, Orman ve Su İşleri Bakanlığı teşkilatı, köy muhtarları ve köy bekçileri, fahri av müfettişleri tarafından denetlenirken, bu kişilerin, av kabahati işleyenler hakkında tutanak düzenlemeye ve kullanılan eşyalar yasak ise bunlara el koymaya yetkisi bulunuyor.
Buna göre, denetimler kapsamında avcıların öncelikle avlanma izin kartlarına bakılıyor. Gece avı yapanlar, ağaçlandırma sahaları, meskun mahaller, karayollarına yakın yerler, milli parklar, yaban hayatını geliştirme sahaları gibi avlanmanın yasak olduğu ya da avlanma planı dışındaki yerlerde avlananlar hakkında yasal işlem yapılıyor.
Yasaklara uymayan avcılara işledikleri fiile göre idari para cezası verilirken, zehirle avlanmak gibi suç teşkil edecek şekilde avlananlar mahkemeye çıkarılıyor. Ayrıca avda kullandıkları eşyalar yasak ise bunlara da el koyuluyor.
Bunun dışında nesli tehlikede olan hayvanların avlanması durumunda avcıdan, idari para cezasına ek olarak daha önce Bakanlık tarafından belirlenen tazminat bedeli tahsil ediliyor.
Denetimler kapsamında geçen yıl 4 binden fazla yasal işlem yapılırken, 2 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı. Bu yıl Temmuz ayına kadar bin 200 civarında avcıya yasal işlem uygulanırken, 600 bin liraya yakın idari para cezası kesildi. 2003 yılından bu yana ise 21 bin 500 yasal işlem gerçekleştirilirken, 12 milyon liranın üzerinde para cezası uygulandı. Avcılardan avlanması yasak hayvanlar için talep edilen tazminat bedeli ise 2003 yılından bu yana toplam 4 milyon lira oldu. Böylece her yıl yasak avdan alınan ceza bedeli ortalama 2 milyon lirayı buldu.
Geçen yıl 2 bin 720 av hayvanına ve 3 bin 427 eşyaya el konulurken, son 6 yılda yaklaşık 10 bin av hayvanı ile 17 bin 500 civarında eşya ele geçirildi.
Yetkililer, el konulan hayvanlardan yaralı olanların tedavi edildiğini, sağlıklı olanların doğaya bırakıldığını, eşyaların ise mülkiyeti kamuya geçirilerek satıldığını, elde edilen tüm gelirlerin yaban hayatının gelişmesi için kullanıldığını belirtti.
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013