28 Temmuz 2011 Ntvmsnbc
"Çok yorgunum... Dinlenmek istiyorum" diyenlere... Tatil yaparken "doğanın" sesine kulak vermenin yolları...
"Bütün bir yıl çok yoruldum... Artık dinlenmek istiyorum... Deniz istiyorum... Lezzetli yemekler istiyorum..."
Bunlar çok doğal istekler... İşin sırrı bu isteklerimizi yaşarken başka canlıların "yaşamını" tehdit ediyor muyuz? Kumsalda güneşlenirken belki de bir caretta caretta yuvasının tam üstündeyiz ve yumurtaları eziyoruz, farkında mıyız? Ya da sürdüğümüz güneş kremleriyle tıpkı Ölüdeniz'de iddia edildiği gibi denizi ve içinde yaşayan tüm canlıları kirletiyoruz farkında mıyız?
Peki ne yapmalı, hem tatil yapıp hem de dünya üzerindeki yaşama zarar vermemek mümkün mü? Bu soruyu bir bile danıştık... Fethiye Yanıklar Köyü'nde, tamamen doğayla uyumlu yapılarda çalışan Pastoral Vadi'nin üyeleri sorularımızı yanıtladı...
- Tatil Yaparken zarar vermemek için nelere dikkat etmek gerekir?
Gidilen tatil yeri, kentsel dönüşüme uğramamış henüz betonlaşmamış, tarımın ve hayvancılığın, gelenek ve göreneklerin biyoçeşitliliğin ve kırsal yaşamın devam ettiği bir yer ise, kentsel yaşamın getirdiği tüketim alışkanlıklarının bu yere taşınmaması gerekir. Nitekim, geçmiş yıllarda, kentlilerin kırsal dokunun alabildiğine devam ettiği bakir yerleri keşfetmesiyle birlikte, kent yaşamından getirdiği talepler doğrultusunda, hem doğa yapısı kaybedildi hem de bölge halkı kültürel erezyona uğradı. Bunun sonucunda, şimdiye kadar üretici olarak yaşayan köylü, kent yaşamına uyum sağlamaya çalışıp tüketici konumuna geçti. Böylelikle üretken kırsal alanlar da tüketici odaklı kentsel dönüşüme ve betonlaşmaya uğramış oldu. Yıllar öncesinde Ege ve Akdeniz’de yer alan şirin tatil kasabaları, tatil kentlerine dönüşmüş oldu. Bunun sonucu pek çok kültürel miras yok oldu. Artık bu yerlerde inekten sağılan süt yada tarladan alınan domatesi bulmak çok olanaklı olmamaktadır.
- Tüketmeden tatil yapmak mümkün mü?
Üretici köylülerin yaşadığı kırsal dokuların sürdürülebilirliği için,bu doğallığını yitirmemiş alanlarda doğal yapıyı bozmadan tatil yapabilmek için, gidilen bölgeler de tatilcinin yerel ürünleri tercih etmesi gerekmektedir. Örnekler vermek gerekirse, hediyelik eşya olarak yerel el sanatlarını desteklemek, üretilen tarım ürünlerini büyük marketlerden değil de yanıbaşlarında yaşayan köylüden almaları gerekir.
Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin 2004 yılında, birleşmiş milletler fonundan destek alarak ortaya koyduğu ‘Ta-Tu-Ta( Ekolojik Çiftliklerde Tarım Turizmi ve Gönüllü İşgücü ve Bilgi Takası) Projesi’ , tamda bahsettiğimiz turizm biçimine, ülkemize model olabilecek niteliktedir. Böylece gönüllülük ağıyla dünyanın her tarafından gelen gönüllüler üretim için emeğini ve bilgisini ortaya koyarak tatil yaparken, turist olarak gelen misafirler ise bu hizmeti ve ürünleri satın alarak, EKOLOJİK TATİL ve YAŞAMA maddi katkı sağlamaktadırlar. Böylece tatilci tüketici konumdan, bir nevi üretici konumuna geçmiş olmaktadır. TA-TU-TA (tarım turizm takas) projesine dahil olan Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği yıllardan beri Fethiye’nin Yanıklar Köyünde yukarıda bahsi geçen turizm modelini uygulamak ve geliştirmek için dünyanın her tarafından gelen gönüllüleri ve konuklarını çiftliğinde yerel halk ile buluşturmaktadır.
2011 yılında Güney Ege Kalkınma Ajansına yazdığımız ‘Yanıklarda Sürdürülebilir Yaşam Modeli’ projesi destek görmüş ve proje gerçekleştirilmeye başlanmıştır. Proje kapsamında, yeni yapılar yerine Yanıklarda ki yerel halkın atıl olan evleri turizme kazandırılmaya çalışılmaktadır. Ayrıca Pastoral Vadi çiftliğinde sürdürülebilirlik için alternatif enerji ve geri dönüşüm sistemlerinin faaliyete geçirilmesi de proje kapsamındaki yer almaktadır.Pastoral Vadi Ekolojik Yaşam Çiftliği misafirlerine ayrıca alternatif eğitimler de sağlamaktadır.
13-14 Ağustos: Permakültüre Giriş EğitimiEğitimci:Türkiye Permakültür Araştırma Enstütüsü (Mühendis Murat Akhuy)
15-16 Ağustos: Permakültür UgulamalarıPastoral Vadi ( Gıa Müh. NEBİ CİHAN Çankaya)
20-21 Ağustos: Ekolojik Mimari (Yeşil Oteller)Eğitimciler: Prof. Dr. Semih Eryıldız ve Prof. Dr. Demet EryıldızEkolojik Mimari UygulamaAhşap Karkaslı Kerpiç Ev Yapımı(Yüks. Mimar.Ahmet Kizen)
22-23 Ağustos Ekolojik Restorasyon ve Eko - TurizmEğitimci: Emet Değirmenci
24-25 Ağustos Transition Towns(Geçis Kasabaları) (Türkiyede İlk Defa)Eğitimciler: Inez Aponte and Gerri Smyth26 Ağustos Festival, kumpanya
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013