YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 29 Temmuz 2011

Bu köyde sigara içene kız verilmiyor

  • 28 Temmuz 2011 Milliyet

    ŞANLIURFA’nın merkeze bağlı 550 nüfuslu Akçamescit Köyü’nde 15 yıldır sigara içilmiyor. Girişinde ’Bu köyde sigara içilmemektedir’ tabelası asılan köyün kızlarına talip olan damat adaylarının da sigara kullanmaması gerekiyor. Köydeki tarlalara günlük olarak çalışmaya gelen tarım işçileri de sigara kullanmayanlardan seçiliyor.

    Kent merkezine 8 kilometre uzaklıktaki Akçamescit Köyü’nde, son 15 yıldır kimse sigara kullanmıyor. Daha önce ağabeyinin görev yaptığı köyün muhtarı Abdullah Saçaklı, yıllardır köylerinde kimsenin sigara kullanmadığını ve bu durumun yeni alışkanlıkları önlediğini söyledi. Sigaraya karşı hassas davranılan köydeki bakkalda tütün mamulleri satılmazken, köye gelen tiryakilerin de konakladıkları süre içerisinde uyguladıkları karar gereği sigara içmesine izin verilmiyor.

    KÖY GİRİŞİNE TABELA ASTILAR

    Girişinde ’Bu köyde sigara içilmemektedir’ yazılı tabela asılı olan Akçamescit Köyü muhtarı Abdullah Saçaklı, "Köyümüzde yıllardır sigara kullanılmıyor. Hepimiz bu konuda çok duyarlıyız. Sağlığa zararlı olduğu için yıllar önce alınan sigara kullanmama kararını hep birlikte uyguluyoruz. Son 15 yıldır köyümüzde hiç kimse sigara kullanmıyor. Köyde kimse kullanmadığı için gençlerimizin; bu alışkanlığa heves etmemesi sigara kullanmama kararımızı uzun süredir devam ettirmemize destek sağlıyor" dedi.

    KIZ İSTEMENİN İLK ŞARTI

    Misafirlerin bile konakladıkları süre içerisinde sigara içemediği köydeki kızlara talip olmanın da ilk şartı da bu alışkanlığa sahip olmamaktan geçiyor. Köy muhtarı Saçaklı, köylerindeki genç kızlarla evlenmek isteyen damat adaylarına ilk sordukları sorunun sigara kullanıp kullanmadığı olduğunu belirterek, şöyle konuştu:

    "Kız istemeye giden damada her yerde; ne iş yaptığı, maaşı, arabası, evi olup olmadığı yönünde sorular sorulur. Köyümüz kızlarına talip olan damat adaylarına bizim ilk sorumuz sigara içip içmediği oluyor. Sigara içen damat adayına, hali vakti çok iyi de olsa asla kız vermiyoruz. Sigara konusunda oldukça hassasız. Bu hassasiyetimizi yıllar içerisinde herkes öğrendiği için, artık bizden sigara kullanmayan damat adayları kız istiyor."

    TARIM İŞÇİLERİNİ DE SEÇİYORLAR

    Muhtar Saçaklı, köylerinde bulunan geniş arazilerinde ekim ve hasat dönemlerinde yetersiz kaldıkları için günlük tarım işçileri çalıştırdıklarını söyledi. Saçaklı, çalıştıracakları işçileri seçerken elçi adını verdikleri aracı veya ırgatlarla pazarlık yaptıklarını ve sigara içenleri köye getirmediklerini söyledi. Bazı tarım işçilerinin sigara içmeme konusunda söz verdiğini söyleyen Saçaklı, "Bazı işçiler sigara içmeme sözü vererek köye geliyor. Burada bazen bir ayı aşkın süre kalan birçok tiryaki işçi, köyümüzden sigara alışkanlıklarını bırakarak ayrılıyor. Yani hem iş bulmuş, hem de sigarayı bırakmış oluyor" dedi.

    KADINLAR HALLERİNDEN MEMNUN

    Sigara içilmemesinden Akçamescit Köyü’nün kadınları da memnun.  Evlerinin kötü kokmadığını ve çocuklarının sağlıklı ortamda yetiştiğini söyleyen kadınlar, "Sigara içilmediği için çok mutluyuz. Bazen kent merkezi veya farklı köylere ziyarete gittiğimizde, sigara içilen bir eve girince başımız dönüyor. Sigara kokusunu hissedince duramıyor ve hemen köyümüze dönüyoruz ve köyde uygulanan kararın ne kadar yerinde olduğunu bir kez daha anlıyoruz. Eş ve çocuklarımızın böyle kötü bir alışkanlığı olmaması çok güzel" diye konuştu.

    Bazı kadınlar, sigaraya başlamaları durumunda eşlerini bile bırakacaklarını öne sürdü.
    Köyde çocukların maskotu haline dönen yavru ceylanlar beslenirken, her gün muhtarlık odasında toplanan köy sakinleri çay içip sohbet ederek veya kitap okuyarak zaman geçiriyor.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu