YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 28 Temmuz 2011

Caretta Caretta'ların yumurtaları çatladı

  • 27 Temmuz  2011 Radikal

    Mersin'in Silifke ilçesi bugünlerde kuluçkadan çıkan yavru kaplumbağalara sahne oluyor.

    Mersin’in Silifke İlçesi’nde, nesilleri tükenme tehlikesi yaşayan Nil, Yeşil ve Caretta Caretta türü deniz kaplumbağaları özel koruma altına alındı. Taşucu Beldesi sahilinde deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı 104 yuvayı tespit eden gönüllüler, ’Dikkat kaplumbağa yuvasıdır. Yaklaşmayınız’ yazılı uyarı tabelaları yerleştirip, kuluçkadan çıkan yavru kaplumbağaları güvenli şekilde denize ulaşmasını sağlıyor.

    Özel Çevre Koruma Kurumu, Tarımsal Kalkınma Vakfı, Dokuz Eylül Üniversitesi ve Aksaray Üniversitesi’nin biyoloji bölümlerinin 9 Haziran’dan bu yana ortak yürüttüğü çalışmada 13 gönüllü görev aldı. Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Güçlü ve proje yürütücüsü Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Dr. Hakan Durmuş’un koordinesinde Nil, Yeşil ve Caretta Caretta türü deniz kaplumbağalarının yumurta bıraktığı 104 ayrı yuva tespit edildi.

    İnsanların denize girip güneşlendiği kumsalda yuvaların korunması için ’Dikkat kaplumbağa yuvasıdır. Yaklaşmayınız’ yazılı uyarı tabelaları yerleştirildi. Numaralandırılan yuvaların koordinatları belirlenip, haritalara işlendi. Sahile yakın, su basma tehlikesi olan yuvalardaki yumurtalar, kuzuluklara taşındı, diğer yuvalara ise çakal, tilki ve yengeçlerin saldırılarından korumak için tel kafesler konuldu. Gönüllü ekip, bölgede deniz kaplumbağalarının korunması konusunda halkı bilinçlendirme toplantılarını düzenledi.

    Aksaray Üniversitesi Biyoloji Bölümü’nden Yrd. Doç. Dr. Özgür Güçlü, Taşucu sahiline yumurtlamak için gelen kaplumbağaların sayılarını ve göç yollarını belirlemek amacıyla yürütülen çalışmalarda 16 anne kaplumbağaya ve yuvalardan çıkan yavru deniz kaplumbağalarına marka takıldığını, bu sayede izleme imkanı bulacaklarını belirtti.

    Caretta Caretta yuvalarında 80-100 arasında, Yeşil ve Nil kaplumbağalarını yuvalarında 100- 120 arasında yumurta olduğunu kaydeden Özgür Güçlü, "Yumurtaların kuluçka dönemi sıcaklığa göre 45 ila 60 gün arasında değişir. Yavruların cinsiyetleri ise kum sıcaklığının 32 derecede ve daha yukarda olması halinde dişi, 26 dereceden sonra ise erkek oluyor" dedi.
    Mersin Özel Çevre Koruma Müdürü İbrahim Karaca ise son 5 yılda Taşucu Beldesi’ni de içine alan Göksu Deltası’nda 687 yuva tespit edildiğini, bu yuvalardan çıkan 8 bin 96 adet deniz kaplumbağasını denize ulaştırıldığını bildirdi.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu