YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 21 Temmuz 2011

40 bin Caretta Caretta denizle buluşuyor

  • 20 Temmuz 2011 Cumhuriyet

    Muğla'nın Dalyan beldesi İztuzu Kumsalı'ndaki yuvalarından 2 aylık kuluçka döneminin ardından çıkan yavru caretta carettalar denize ulaşmaya başladı.

    Kuluçka dönemini tamamlayan, ancak denize ulaşmayı başaramayan yavru caretta carettalar ise Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezinde (DEKAMER) görev yapan öğrencilerce denize ulaştırılıyor.

    Yavru caretta carettaların denize ulaşmasını izlemek veya caretta caretta görmek isteyenler DEKAMER'e başvuruyor. Merkezde, caretta carettaların yaşam döngüsü hakkında bilgiler de veriliyor.

    DEKAMER sorumlusu Pamukkale Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Yakup Kaska, gazetecilere yaptığı açıklamada, Nisan-Mayıs aylarında başlayan kuluçka dönemini tamamlayan ilk yavruların İztuzu Kumsalı'ndan denize ulaşmaya başladığını söyledi. Yerli ve yabancı gönüllü öğrencilerden oluşan yaklaşık 30 kişilik ekibin Fethiye, Sarıgerme ve Dalyan İztuzu'nda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kaska, şöyle konuştu:

    ''Bu çalışmalar Eylül ayı sonuna kadar devam edecek. Bölgedeki insanların duyarlılığından dolayı yuva sayısı her geçen yıl artıyor. Yuvalarda ortalama 70 civarında yumurta olduğunu kabul ediyoruz. Bu yumurtaların yüzde 80-90'ından yavru çıkışı gerçekleşiyor. Yüzde 5-10 oranında da denize ulaşımında ya da ulaştıktan sonra çeşitli faktörlerden dolayı kayıp olabiliyor. Bizler ne kadar fazla yavruyu denize gönderebiliriz diye çaba harcıyoruz. Bu yıl yaklaşık 40 bin yavrunun denize ulaşmasını sağlamayı hedefliyoruz.''

    Yuvadan çıkan yavru carettaların ay ışığını ve dalgaların ışığını takip ederek, denize ulaştığını anlatan Kaska, şunları kaydetti:

    ''Yuvadan çıkan yavruların denize ulaşması çok önemli. Bin yavrudan ancak 3-5 tanesi 25-30 yıl sonra tekrar doğduğu yere gelerek yuva yapabiliyor. Dolayısıyla ne kadar fazla yavruyu denize gönderebilirsek o kadar anne caretta carettanın buraya geleceğinin göstergesidir. Ancak geri planda olan otel ışıkları ve diğer ışıkların olması durumunda carettalar yanlış yöne gidebiliyor. Yavru çıkışlarının başladığı bu günlerde özellikle turizm tesislerinin yöneticilerinden sahilden görünen ışıkları ya kapatmalarını ya da perdelemelerini rica ediyoruz.''

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu