YUKARI

Haberler

Eklenme Tarihi: 15 Temmuz 2011

Mogan gölünde 'Bataklık' bilmecesi

  • 14 Temmuz 2011 Radikal

    Özel Çevre Koruma Kurumu Başkanı Ahmet Özyanık,Mogan gölünün bataklık olma riski taşıdığı iddalarını yalanladı

    Özel Çevre Koruma Kurumu (ÖÇK) Başkanı Ahmet Özyanık, Mogan Gölü'nün bataklık olma riskinin olduğuna yönelik iddianın bataklık alanlardan çekilen suların eksik bilgiyle yorumlanmasından kaynaklandığını belirterek, “Mogan Gölü'ndeki su seviyesi mevsim normalleri itibariyle son 10 yılın en yüksek seviyesindedir” dedi.

    Özyanık,  yaptığı açıklamada, Gölbaşı Özel Çevre Koruma Bölgesi içinde bulunan Mogan ve Eymir göllerinin çevrelerindeki bataklık alanlarla birlikte bir sulak alan oluşturduğunu söyledi. Bu sulak alan sisteminin yaklaşık 900 kilometrekarelik yağmur suyu havzasının en alçak yerinde olduğuna işaret eden Özyanık, sulak alanın bölgede yağan yağmur ve yeraltı sularından beslendiğini dile getirdi.

    Mogan ve Eymir göllerinin içinde bulunduğu sulak alan sisteminin aynı zamanda şiddetli yağışların Ankara kent merkezinde neden olabileceği sel ve taşkınları kontrol ettiğini anlatan Özyanık, şöyle konuştu:

    ‘Aynı zamanda Özel Çevre Koruma bölgesi olarak da korunan bu sulak alan sisteminin su dengesini düzenli olarak izliyoruz ve gerekli durumlarda ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği halinde tedbirler alıyoruz.

    Nitekim ilkbahar mevsiminde meydana gelen şiddetli yağışlar nedeniyle basınımızda 'Ankara'nın yeni gölleri oluştu' şeklinde yankı bulmuştu. Şu anda ise şiddetli yağışlar sırasında biriken sular kontrollü bir şekilde tahliye ediliyor ve sistemin doğal hale gelmesi sağlanıyor. Endişelenecek bir şey yok, Kurum olarak da konuyu yakından takip ediyoruz.

    Gazetelerde yer alan Mogan Gölü'nün bataklık olma riskinin bulunduğu iddiası, bataklık alanlardan çekilen suların eksik bilgiye yapılan yorumlanmasından ibarettir. Verilere baktığımızda Mogan Gölü'ndeki su seviyesi mevsim normalleri itibariyle son 10 yılın en yüksek seviyesindedir.

    Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız

Çocuklar İçin

Keşfet ? Öyküler Kitap Kurdu