07 Temmuz 2011 Ntvmsnbc
Muğla'nın Fethiye ilçesinde caretta carettaların denize daha rahat ulaşmaları için Türkiye ve Avusturyalı öğrencilerden oluşan gönüllüler, sahillerde nöbet tutuyor.
Edinilen bilgiye göre, Fethiye'nin Çalış ve Yanıklar sahilinde bulunan deniz kaplumbağaları caretta caretta yuvalarının korunması için Avusturya'dan Viyana Üniversitesi öğrencileri ile Pamukkale Üniversitesi ve Hacettepe üniversitesi öğrencileri gece gündüz nöbet tutuyor.
Öğrenciler, yuvalar ve deniz arasında engel oluşturan atıklar ile taşların temizlenmesi için sahildeki turistlerin arasında ellerindeki poşetlerle dolaşarak, yavruların denize ulaşmasına engel olacak her türlü atığı topluyor.
Viyana Üniversitesinden gelen gönüllü öğrenciler, ''Fethiye çevresindeki halk, carettalar konusunda bilinçli. Burada ayrıca gönüllü öğrenciler görev yapıyor. Daha fazla gönüllü olsa daha etkili çalışabiliriz'' diye konuştu.
Bu arada, Plaja çıkıp yumurtlamaya başlayan carettaların çevreden ve ışıktan etkilenmemesi için görev yapan gönüllüler cihazlarla caretta caretta hakkında bilgi toplayarak rapor hazırlıyor. Fethiye'nin Çalış Plajından Akgöl'e kadar bu sezon 43 yuva oluştu. Bu sayının, temmuz ayı sonuna kadar 100'ü aşması bekleniyor.
Pamukkale Üniversitesi'nde görevli Şef İlker Kara, Özel Çevre Kurulunun özellikle Çalış Plajı'nda yoğun önlem aldığını belirterek, ''24 saat Çalış sahilinde caretta iz ve yuva tespiti yapıyoruz. Carettanın yumurtladığı yuva üzerine kafesler bırakarak onları koruyoruz. Her gece saat 22.00'den 06.00'ya kadar iki tim görev yapıyor. Gece bulunan kaplumbağanın bilgisi alınıp markalama işlemi yapılıyor. Daha sonra denize gönderiliyor'' dedi.
Çalış Plajında, Avusturya ve Türkiye'den 13 kişinin görev yaptığına işaret eden Kara, ''Şu ana kadar 43 yuva tespit edildi. Geçen yılki rakam 93 olup alınan tedbirlerle bu yıl bu rakamın üzerine çıkmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.
Viyana Üniversitesi'nden görevli Şef Marie Lambropoulos ise her gece Caretta carettalar için arazi çalışması yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:''Fethiye'de Turizm ve caretta projesi birlikte yürütülüyor. Eylül sonuna kadar burada ekip bulundurulması gerekiyor. Ancak, biz kısa süreli çalışabiliyoruz. Geçen yıl sahil şezlonglar ile doluydu. Bu yıl şezlongların hepsi akşamları geri çekiliyor. Caretta Caretta için bu olumlu bir yaklaşım.''
Haberin detayına ulaşmak için tıklayınız
COP29, iklim krizine karşı verilen sözlerin ötesine geçip, bu taahhütlerin nasıl finanse ve için...
Kara Rapor 2024’e göre, Türkiye’de nüfusun %92’sinden fazlası Dünya Sağlık Örgütü standartlarının...
2040'a kadar sera gazı emisyonlarını %90 azaltmayı hedefleyen AB, iklim değişikliğiyle küresel öncü...
Erasmus AI, iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlamak amacıyla geliştirilen ve bu alanda ilk...
İklim dengesi için okyanus akıntısının çöküş riskini azaltmak adına karbon salımını azaltmalı,...
Japonya'nın en yüksek zirvesi Fuji Dağı, iklim değişikliğinin etkisiyle bu yıl karla kaplanmadan en...
Araştırmalara göre, 2023’te kara ekosistemleri neredeyse hiç karbon emmedi ve bu çöküş, küresel çok...
TSKB, depremden etkilenen firmaların yeşil yatırımlarını desteklemek...
TSKB, Hollanda merkezli bağımsız veri şirketi Equileap tarafından yer...
Çevre için 5 basit öneri
Çevreci yaklaşımlar sayesinde dünyanın daha iyi bir yer halini alması mümkün.
Daha iyi bir dünya için yapay zekâ
Çocuklarımıza daha güzel bir dünya bırakabilmek için teknolojiden nasıl yararlanırız?
Enerji Verimliliği
Enerji verimliliği projelerini destekleyerek dünyanın geleceğine yatırım yapıyoruz.
Kutup ayılarının nesli tükeniyor mu?
Kuzey Kutbu'nda deniz buzlarının hızla erimesi, kutup ayılarının neslinin 80 yıl içinde tükenmesine yol açabilir.
"cevreciyiz.com Türkiye’nin sürdürülebilir bankası TSKB tarafından desteklenmektedir. "
Copyright © 2013